Поточний № 4 (1431)

02.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не стало Журавки


15.06.2023

Завжди усміхнена, завжди привітна. Це про мою вчительку української літератури Лідію Іванівну Чеберячко у Підгородненській середній школі № 1 
у 1977-1978 роках. До того часу я вважав найголовнішими шкільними науками математику і фізику. Але саме Лідія Іванівна надихнула мене відкрити світ української літератури після першого мого невивченого уроку з творчості Лесі Українки. Причому змогла зробити це ненароком, переконавши мене у важливості саме її предмету. І коли двері Харківського юридичного інституту переді мною зачинилися через моє нечленство у КПРС, мій вибір навчального закладу підсвідомо був обраний саме на користь факультету української філології нашого університету.
Щоразу при зустрічі Лідія Іванівна цікавилася моїми справами, коли ще навчався, потім – коли працював у районній газеті «Дніпровська зоря», на сторінках якої часто розповідалося про народний хоровий колектив «Журавка». У «Сільських новинах» теж друкувалися замітки про творчість Лідії Чеберячко, її самобутніх колег-співачок з Підгородного, їхні гастролі по Україні та за її межами. Пам’ятаю, як одного разу разом із «Журавкою» був запрошений на ювілей письменника Івана Шаповала. Незабутні часи...
Раніше часто зустрічав її на селищі Слобожанському з главою сімейства, паном Михайлом. Вони обоє випромінювали домашній затишок і мудрість.  Та кілька років тому пана Михайла не стало. Але Лідія Іванівна намагалася триматися, як і раніше. А коли мене бачила, неодмінно запитувала: «Як ти, як робота, як Світлана?». Оскільки знала, що моя дружина – вчителька. А праця педагога – дуже непроста.
Про те, що Лідія Іванівна пішла у засвіти, дізнався з допису у  Фейсбуці талановитої журналістки Ліни Зеленської. Шкода, що з кожним роком таких людей, як Лідія Іванівна Чеберячко, стає все менше і менше. Відтак сиротіє наша українська земля, а небо – плаче. За Вами, моя улюблена вчителько. 
Світла пам’ять Журавці...
Олексій ГУДЕНКО.
випусник Підгородненської СШ №1 1978-го року.
На знімку: Лідія Іванівна Чеберячко (друга справа) зі своєю «Журавкою».