Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зеленський нагородив бійців Повітряних сил орденами «Золота Зірка»


07.08.2022

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня, у день Повітряних сил, вручив українським військовим нагороди. Він наголосив, що кожне виконане Повітряними силами завдання сьогодні – це врятовані життя українських громадян.
«Кожен знищений російський літак і гвинтокрил, кожна збита російська ракета, кожне виконане Повітряними силами завдання – це врятовані життя українських громадян. Від імені всіх українців я хочу подякувати вам, кожному й кожній, хто воює в Повітряних силах нашої держави», – сказав президент.
Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, і членам родин загиблих Героїв, а також інші державні нагороди. Церемонія відбулася на подвір’ї Маріїнського палацу в місті Києві.
Зокрема нагороду отримав майор Ярослав Мельник, який під час виконання бойових завдань біля населеного пункту Балаклія Харківської області з іншими бійцями знищив гелікоптер, крилату ракету, кілька літаків та безпілотних літальних апаратів РФ.
Також нагороджений підполковник Дмитро Шумаков, під командуванням якого зенітний ракетний дивізіон прикриває Дніпро та Дніпропетровську область – дивізіоном під час повітряних боїв знищено 22 крилаті ракети.
Зеленський також вручив орден «Золота Зірка» дружині Героя України підполковника Едуарда Вагоровського, який загинув під час виконання завдання на МіГ-29, виводячи авіацію з-під ракетного удару. Замикаючи групу, Едуард Вагоровський виконував демонстраційні дії, чим забезпечив іншим літакам можливість піднятися в повітря.
Орден передали також рідним Героя України майора Дмитра Коломійця, який загинув, виконуючи завдання на літаку Л-39. Під час виведення групи з-під ракетного удару Росії на аеродромі смт Озерне Житомирської області Дмитро Коломієць відволік на себе вогонь авіації противника. Пропускаючи бойову групу, він був збитий літаком РФ.
Президент також зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія намагалася здобути контроль над українським небом, але навіть маючи технічну перевагу, окупанти не змогли цього зробити.
«Українські пілоти, зенітники та всі, хто боронить наш повітряний простір, виявилися значно професійнішими, сміливішими та мотивованішими», – наголосив він.