Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Або шалено дорогий бензин, або ніякого


12.05.2011

Якщо влада продовжить регулювати ціни, то бензин може зникнути з АЗС.
З 1 травня Росія збільшила експортне мито на бензин з 283,9 до 408,3 долара за тонну. До такого кроку тамтешній уряд змушений був вдатись через дефіцит бензину в країні. На окремих АЗС пальне зникло з продажу, на інших - продавали лише тим, хто має картки постійних клієнтів. А у деяких містах через брак пального на маршрути не вийшла частина громадського транспорту. Проблема виникла через те, що влада почала обмежувати ціни на внутрішньому ринку, тож виробникам стало вигідніше продавати бензин за кордон, аніж у Росії.
Тепер вирішили обмежити і експорт, а це вже може вплинути на ціни бензину в Україні.
“Підвищення експортних мит у Росії на український ринок не вплине. Наші компанії закуповують бензин за цінами, що формуються на світових ринках. З Росії готовий бензин в Україну практично не імпортують, - каже заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев. - Те, що у вівторок нафта подешевшала на 2 долари за барель, це не зниження ціни, а лише спекулятивні коливання. Бензин подешевшає, якщо нафта опуститься нижче 120 доларів і протримається так хоча б тиждень”.
“Імпорт бензину з Росії - 0,1%, тобто надто мало, аби вплинути на ринок. Проблема в іншому. Росія - член Митного союзу. Якщо в одній країні підвищуються експортні мита, то синхронно мають діяти усі інші члени Митного союзу. Зокрема, Білорусь. Якщо Білорусь підніме мито, то це уже вдарить по українських цінах, - каже директор консалтингової агенції А-95 Сергій Куюн. - Дефіцит пального у Росії - унікальне явище, оскільки це одна з найбільших нафтопереробних країн. Він спровокований намаганням влади штучно стримати ціни. Такий сценарій може повторитись і в Україні, якщо влада продовжуватиме практику жорсткого регулювання цін. От у п’ятницю (позаминулу-ред.) експертно-аналітична група встановила рекомендовані ціни на А-95 на рівні 10 гривень за літр. Але 10 гривень – це зараз у закупці. На колонці бензин стільки коштувати не може. Це явна провокація і нагнітання ситуації на ринку. Багато нафтотрейдерів все одно встановлюють вищі ціни – 10,3-10,4 гривні. Інакше немає сенсу працювати. Зараз почастішали скарги на якість пального. Тобто компанії, аби вкластись у рекомендовані ціни, закуповують дешевше пальне сумнівної якості. В Україні добре налагоджений ринок нафтопродуктів. Пальне постачають з 15 напрямків. Зупинився Лисичанський НПЗ, збільшили поставки з Мозирського (Білорусь). Учора зупинився Мозирський – відразу ж пішло збільшення поставок з Литви. Тобто ринок швидко реагує на зміни. Якщо у нього не влазити “руками”, ніяких перебоїв з пальним не буде”.
Щодо цін, то експерти прогнозують, що середня вартість А-95 у травні буде на рівні 10,5 гривні з можливим коливанням у 15 копійок. А вартість дизелю – 10 гривень. Різких стрибків цін, як у квітні, не буде. До речі, на світових ринках бензин у квітні подорожчав на 10%, дизель – на 15%. Нагадаємо, прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що не може спрогнозувати ціни на пальне, оскільки важко спрогнозувати ціни на нафту.

Зіновія ВОРОНОВИЧ.