Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Абонплата: тепер і за газ


29.03.2017

Для квартири з газовою плитою без лічильника абонплата складе приблизно 46 грн. на місяць, плюс доплата за нормами з розрахунку 4,4 куб. м за кожного зареєстрованого мешканця.

З КВІТНЯ українцям, які мають газові плити, газколонки для підігріву води або які опалюють будинки газом, доведеться платити за нього більше. Особливо постраждають самотні жителі багатоповерхівок — для них суми в платіжках зростуть більш ніж удвічі.

Причина в тому, що Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕ) дозволила постачальникам газу окремо стягувати з усіх споживачів плату за газ і окремо за «доставку» палива в квартиру (абонплату). Зараз ця абонплата вже включена в тариф, але з квітня вона ще і зросте. Скільки платитимуть за газ українці, з’ясувала «Сегодня».

Як розрахував спеціально для «Сегодня» директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, для квартири з газплитою без лічильника абонплата складе приблизно 46 грн. на місяць, плюс доплата за нормами з розрахунку 4,4 куб. м за кожного зареєстрованого мешканця. Але кубометр газу подешевшає приблизно на 90 копійок, або до 6 гривень, так з нього «піде» абонплата.

Якщо зараз плата за газ на місяць становить 31 грн./ос. (26 грн), то з квітня для одного мешканця буде близько 72 грн. (46+26), з двох – 98 грн. (46+26х2) і т. д. Якщо є лічильник, то, звичайно, платити доведеться за його фактичними показами плюс абонплата.

У тих, у кого вдома встановлений газовий котел для опалювання, абонплата виявиться вищою, бо вона залежить від максимальної пропускної здатності лічильника. А в цьому випадку лічильник потужніший, бо повинен врахувати значно більші витрати газу. Абонплата складе 50-70 грн./міс. залежно від регіону, плюс оплата по лічильнику.

«У підсумку ті, хто опалює будинок газом, виявляться у виграші, бо у них витрати газу 200-300 куб. на місяць, тобто економія на здешевлення газу перекриє введення абонплати», – пояснив Землянський.