Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Гаряча лінія» «Декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2022 року»


19.01.2023

У  Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2022 року». На запитання платників податків відповідала заступник начальника  управління – начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксана Бабкіна.
Скажіть, будь ласка, чи можна до складу податкової знижки включити витрати, понесені у 2022 році фізичною особою на дороговартісну операцію?
Оскільки, станом на 1 січня 2022 року Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2022 року платникам не надається.
Скажіть, будь ласка, чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?
Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки. Оскільки, суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, повністю компенсуються цій категорії громадян.
Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.
Підкажіть, будь ласка, як оподатковується дохід фізичної особи від продажу земельної ділянки із цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва»?
Дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного (податкового) року земельної ділянки із цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» оподатковується військовим збором за ставкою 1,5 відсотка та податком на доходи фізичних осіб від першого продажу за ставкою 5 відсотків від другого та наступних продажів – 18 відсотків.
В мене питання: за якими ставками ПДФО оподатковується дохід фізичної особи – резидента, отриманий від послідовного продажу трьох легкових авто та четвертого вантажного автомобіля?
Дохід, отриманий фізичною особою – резидентом від послідовного продажу протягом звітного (податкового) року першого легкового автомобіля не оподатковується податком на доходи фізичних осіб, дохід від продажу другого легкового автомобіля оподатковується за ставкою 5 відсотків, а дохід від продажу третього та наступних легкових (вантажних) автомобілів оподатковується за ставкою 18 відсотків.
Разом з тим, дохід фізичної особи від продажу протягом звітного (податкового) року першого та другого вантажного автомобіля, оподатковується за ставкою податку 5 відсотків.
Водночас, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Ми в інтернет-просторі, приєднуйтесь!
https://dp.tax.gov.ua/
https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/
Електронна скринька Комунікаційної податкової платформи dp.ikc@tax.gov.ua