Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Гаряча лінія»: особливості обліку платників податків в умовах воєнного стану


17.03.2023

У  Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості обліку платників податків в умовах воєнного стану». На запитання платників податків відповідала заступник начальника відділу обліку платників та об’єктів оподаткування, ведення реєстрів управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Юрченко Майя.
 
Підкажіть, будь ласка, чи є можливість для суб’єктів господарювання переглянути збережені чеки з програмного РРО в Електронному кабінеті платника?
На жаль, під час дії воєнного стану такої можливості немає.
Скажіть, будь ласка, які існують обмеження часу в режимі офлайн при роботі з програмним РРО на період відсутності Інтернету під час дії воєнного стану?
Відповідно до змін, внесених до діючого законодавства з РРО (ПРРО), на період дії воєнного стану обмеження часу роботи в режимі офлайн відсутні.
Можна дізнатись, чи необхідно під час дії воєнного стану подавати повідомлення про об’єкти оподаткування після зміни місцезнаходження платника податків?
На період дії воєнного стану винятків не передбачено. Повідомлення про об’єкти оподаткування слід подавати у разі створення, змін чи закриття об’єкту оподаткування.
Скажіть, будь ласка, у які строки необхідно подавати заяву для взяття на облік платника податків – адвоката та повідомлення про об’єкти оподаткування під час дії воєнного стану?
Під час дії воєнного стану спрощень в діючому законодавстві не передбачено. Заява для взяття на облік за формою № 5-ОПП подається у строк 10 календарних днів після державної реєстрації адвокатської діяльності, повідомлення про об’єкти оподаткування за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття.
Підкажіть, будь ласка, якщо місцем знаходження юридичної особи є окупована територія, чи потрібно здійснювати перереєстрацію у період дії воєнного стану?
На період дії воєнного стану до положень Цивільного кодексу України змін не внесено. Так, відповідно до його положень, місцем знаходження юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи. Таким чином, якщо юридична особа веде діяльність, чи її офіс розташований на підконтрольній території, то до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань слід внести відповідні зміни.