Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Гаряча лінія»: вчасно задекларуйте свої доходи!


06.03.2023

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Вчасно задекларуйте свої доходи!». На запитання платників податків відповідала заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування  податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб  Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Бабкіна Оксана.
 
Скажіть, будь ласка, чи оподатковуються доходи, отримані фізичною особою – резидентом від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля та одного мотоцикла?
Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля та одного мотоцикла, не підлягає оподаткуванню відповідно до п.173.1 ст.173 Податкового кодексу України.
 
Які документи фізична особа має надати до декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки за переобладнання транспортного засобу, що належить платнику податку, з використанням у вигляді палива стиснутого або скрапленого газу?
Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) для отримання податкової знижки повинна разом з декларацією про майновий стан і доходи подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу (квитанції, чеки, прибуткові касові ордери тощо), сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт). 
 
За якими ставками податку на доходи фізичних осіб оподатковується дохід фізичної особи – резидента, отриманий від послідовного продажу трьох легкових авто?
Дохід, отриманий фізичною особою – резидентом від послідовного продажу протягом звітного (податкового) року першого легкового автомобіля не оподатковується податком на доходи фізичних осіб, дохід від продажу другого легкового автомобіля оподатковується за ставкою 5 відсотків, а дохід від продажу третього та наступного легкового автомобіля оподатковується за ставкою 18 відсотків.
Разом з тим, дохід від продажу протягом звітного (податкового) року другого та наступних легкових автомобілів підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.
Водночас, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування).
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Ми в інтернет-просторі, приєднуйтесь!
https://dp.tax.gov.ua/
https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/
Електронна скринька Комунікаційної податкової платформи dp.ikc@tax.gov.ua