Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мета енергоменеджерів


05.02.2020

Цього вівторка у Дніпрі відбулася зустріч учасників мереж енергоменеджерів Дніпропетровщини щодо залучення фінансування для впровадження заходів з енергоефективності та енергозбереження. Організатором заходу виступила Асоціація міст України за підтримки проекту технічної допомоги «Енергоефективність у громадах ІІ», що впроваджується компанією «Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Уряду Німеччини.

«У питаннях енергозбереження лідирують громади західних областей України, – розповів «Сільським новинам» модератор проекту Руслан Голуб. – Можливо, що ці регіони – ближчі до Європи і вони бачать, як можна створювати комфортні умови життя з меншими затратами. – Завдяки нашим німецьким партнерам програма енергозбереження може стати реальною у будь-якій громаді, але для цього треба мати бажання».
Технічний експерт Юлія Сабатюк наголосила, що громади повинні нагромаджувати кошти для впровадження заходів з енергозбереження. Вона розповіла про практичний досвід залучення фінансування в рамках ЕСКО-контракту на прикладі Луцького комунального закладу «ЗОШ № 1» та вже досягнуту економію енергоресурсів.
Технічний експерт Василь Сивочка розповів, що громади можуть отримати, зокрема, державну підтримку від  Державного фонду регіонального розвитку, який фінансує проєкти на конкурсній основі. Державним бюджетом на 2020 рік визначено фінансування у розмірі 7,5 млрд. гривень, зокрема на Дніпропетровську область – 455 млн. гривень. Майже всі кошти вже розподілені між перехідними проєктами, розпочатими у попередні роки. Тому зараз доцільно подавати проєкти вже на 2021 рік. Також громади мають змогу отримати міжнародну допомогу гранти, технічну допомогу, кредити під низькі або нульові відсотки). Шукати інформацію про оголошені конкурси можна, зокрема, на спеціальних ресурсах: gurt.org.ua та prostir.ua.
Це була вже друга зустріч учасників мережі. На ній були присутні представники 13 територіальних громад Дніпропетровщини. Своїм досвідом із залучення фінансування на впровадження заходів з енергоефективності громадських будівель поділилися представники Кам’янської міської, Раївської сільської та Межівської селищної територіальних громад.
Павло ЯКОВЕНКО,
м. Дніпро.