Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На Дніпропетровщині долучилися до радіодиктанту єдності


09.11.2022

У Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці зібралися поціновувачі української. До Дня писемності та мови написали радіодиктант національної єдності. Так висловили любов до солов’їної та перевірили знання. 
«Сьогодні до Дня української писемності та мови зібралися усі бажаючі написати Всеукраїнський радіодиктант єдності. Кожного року ми долучаємося до акції, щоб вдосконалити навички, перевірити себе і висловити любов до рідної мови. Цей диктант не про помилки, а про єднання людей та піднесення духу. Віримо, це спонукатиме спілкуватися, дивитися фільми українською», – розповіла вчений секретар бібліотеки Юлія Зюлева. 
Цьогорічний текст склала письменниця та режисерка Ірина Цілик. Він називається «Мій дім». Прочитала – народна артистка, Герой України Ада Роговцева.
Вже десятий раз пише диктант колишня вчителька молодших класів Надія Либідь. Каже: переживає як вперше.  
«Зізнаюся: переживаю як першокласниця. Коли працювала у школі, долучала учнів до написання диктанту, конкурсів з рідної мови. Таким чином прищеплювала дітям любов до України», – розповіла жінка. 
Вона додала: українська мова живе у її серці. Присвятила їй власний вірш.   
«Мово, ти прекрасна, наче пісня… 
Як калина пишна край води. 
Наче сонце, що з-за хмари вийшло, 
Щоб промінням напоїть сади. 
Я тобою розмовляю гордо. 
Сію наше зерно по ріллі. 
Ти – основа нашого народу. 
Ти – частинка рідної землі», – 
продекламувала Надія Либідь. 
Дніпрянка Раїса Корінна долучилася до написання диктанту вдруге. Каже: такі акції дуже важливі.
«Хочу своєю присутністю показати, що наша Україна сильна та єдина. Ми, українці, повинні підтверджувати, що ми є у цьому світі. Такі акції об’єднують і допомагають пережити скрутні моменти. Бачимо: ми не самотні», – підкреслила дніпрянка. 
Диктант єдності у бібліотеці пишуть вже 23-ій рік поспіль.