Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Наступні кроки у системі охорони здоров’я окреслила Уляна Супрун під час візиту до Дніпра


23.01.2019

Дніпропетровщина ще 8 років тому стала експериментальною базою для пілотних проектів з реформування медичних закладів. Перший крок – це  коли замість педіатрів і терапевтів у нас з’явилися сімейні лікарі. Важко було лікарям, особливо педіатрам, перевчатися на сімейних лікарів, непросто стало і пацієнтам, коли в одній черзі мали стояти  мами з дітьми  та всі інші пацієнти.  І хоча, на думку Уляни Супрун, педіатр – це спеціаліст вузького профілю, вона все ж відзначила, що наразі багато батьків воліє укладати декларацію не із сімейним лікарем, а з педіатром, коли йдеться про дитину.

Тому у вищих медичних навчальних  закладах  надалі буде більше держзамовлень на підготовку саме сімейних лікарів і педіатрів, а не вузьких спеціалістів, яких, як зауважила в. о. міністра, сьогодні достатньо. 
Уляна Супрун відзначила, що Дніпро – місто,  що стало першим за кількістю підписаних з лікарями декларацій. Однак підписали декларацію зі своїм лікарем всього 65% мешканців області. І цю ситуацію треба чимскоріше виправляти. На  сьогодні в області всі заклади первинної ланки приєдналися до договору з Національною службою здоров’я. Це дало змогу підвищити зарплату лікарів і медсестер удвічі, а де і втричі. Відтепер лікар отримує кошти в залежності від кількості декларацій, укладених з ним. Пацієнти, які уклали договори з лікарем, теж отримують ряд вигод. Зокрема, з 1 квітня  2019 року Національна служба здоров’я перебирає на себе оплату за програмою «Доступні ліки». Тому тільки зареєстровані пацієнти зможуть отримувати безкоштовні ліки. Причім, як пообіцяла Уляна Супрун, за виписаним сімейним лікарем електронним рецептом можна буде отримати ці ліки безкоштовно або з маленькою доплатою у будь-якому місті і у будь-якій аптеці, з якою НСЗУ уклало договір.
З липня 2019 року планується задіяти спеціалізовані медичні заклади, які проводять діагностику. Програма «Безкоштовна діагностика» теж буде безпосередньо пов’язана із сімейним лікарем, який виписує пацієнту електронне направлення на рентген, енцефалограму, інші дослідження, які пацієнт може  безкоштовно пройти у тому медичному закладі, який обере самостійно. Причім це може бути навіть приватний діагностичний центр, який уклав з НСЗУ договір про співпрацю. Саме таким чином плануються наступні кроки реформи, у якій гроші ходитимуть за пацієнтом. 
Але для здійснення цього потрібно якнайшвидше автономізувати лікарні і поліклініки, щоб можна було підписати договори з НСЗУ і користуватися цією програмою, на яку цьогоріч виділено 2 мільярди гривень. З 1 січня 2020 року на зміну субвенціям з бюджету прийде нова система фінансування медзакладів через НСЗУ, в тому числі стаціонарів, куди надходитимуть кошти на лікування конкретного пацієнта. Тобто реформа перейде на вторинну ланку надання медичних послуг.
Щоб підсилити сільську медицину, планується впровадження телемедицини, коли сімейний лікар через телевізор може отримувати консультацію у кардіолога, хірурга, ортопеда, інших спеціалістів для встановлення діагнозу і лікування  свого пацієнта. На цю програму планується залучити 5 млрд. гривень, які підуть на технічну розробку мережі, створення комп’ютерної програми.
Яна ОЛЕКСЮК, м. Дніпро.