Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Освітній хакатон у Дніпрі


11.12.2019

Актуальні зміни сьогодні – успішна школа завтра. Такою була тематика  освітнього хакатону, які був організований Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради для керівників закладів середньої освіти обласного центру.
Відкрила захід аналітик з питань освіти Асоціації міст України, кандидат педагогічних наук  Людмила Мозгова, яка відзначила, що АМУ послідовно і цілеспрямовано захищає права та інтереси громад України уже протягом 27 років свого існування. Так, цьогорік завдяки АМУ вдалося збільшити обсяг бюджету міста Дніпра на 130 млн. грн. «Нам вдалося досягти того, що для формування освітньої субвенції буде братись реальна кількість дітей на початок навчального року, а не на початок минулого, як це було раніше. Це значний крок, оскільки кількість дітей значно зросла», – сказала вона.  
Крім того, до освітньої субвенції тепер внесено кошти на оплату навчання дітей по групах,  і це теж за сприяння і активної позиції АМУ в питаннях освіти. Експерти АМУ активно співпрацюють з профільними міністерствами і комітетами Верховної Ради в питаннях розробки та моніторингу законопроектів. Наразі спеціалісти АМУ беруть активну участь в розробці законопроекту «Про загальну середню освіту», яким передбачено новий поділ  закладів середньої освіти на три основні типи: початкову школу (І ступінь), гімназію (ІІ ступінь), ліцей (ІІІ ступінь). Передбачається, що вони можуть існувати як окремі юридичні особи, так і бути  структурним підрозділами одного закладу. Загалом до кінця вересня 2022 року заклади освіти змінять  назви і статути у відповідності до освітніх завдань, які вони ставлять перед собою. 
Аналітик АМУ Людмила Мозгова також повідомила керівників закладів освіти про те, що на сайті АМУ в розділі «Галузевий діалог» на сторінці «Освіта» можна завжди ознайомитися із законодавчими змінами в системі освіти, які відбуваються дуже швидко.  «Ми надаємо організаційну та консультативно-експертну допомогу всім 833 громадам, які є членами АМУ» - зазначила аналітик АМУ.
Доктор педагогічних наук, державний експерт з питань забезпечення якості освіти директорату дошкільної і шкільної освіти МОН Олена Лінник зупинилась на висвітленні  свого бачення моделі профільної школи, яка буде існувати як ліцей.
Ліцеї передбачаються в двох спрямуваннях – академічний і професійний. Академічні ліцеї можуть бути монопрофільними і мультипрофільними. Ці ліцеї мають право засновувати міські ради з населенням від 50 тис. мешканців.  З 1 вересня 2027 року ліцеї будуть функціонувати як окремі юридичні особи, а  при них мають бути гуртожитки для дітей з віддалених населених пунктів.
«У ліцеях будуть працювати найкращі вчителі,  тут має бути створена матеріальна база для поглибленого вивчення предметів», – наголосила  Олена Лінник.
 Далі експерт запросила керівників закладів освіти долучитися до обговорення і внесення пропозицій щодо створення якісного освітнього середовища для формування ключових компетентностей для здобувачів профільної освіти. Які ризики і переваги несе освітня реформа і які основні умови треба врахувати при зміні типів закладів, керівники шкіл Дніпра обговорювали в групах. Отож вийшла цікава дискусія в рамках освітнього хакатону, оскільки директори шкіл акцентували увагу на проблемах, які вимальовуються  зараз,  поставити питання, які хвилюють.  Всі учасники  дискусії отримали сертифікати.
Очевидно, що такі діалоги з учителями-практиками відкривають  експертам і аналітикам освітньої реформи цілий ряд можливостей покращити освітню модель нової української школи ще до її запровадження.
Яна ГУДЕНКО, 
м. Дніпро.
На знімку; начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Оксана Салогуб, державний експерт з питань забезпечення якості освіти директорату дошкільної і шкільної освіти МОН Олена Лінник, аналітик АМУ Людмила Мозгова.