Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пенсійну реформу перезавантажили


10.06.2011

На розгляд парламенту внесена оновлена концепція пенсійної реформи. За словами віце-прем’єра і міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, цей варіант реформи є більш м’яким, ніж початкова версія. Насамперед завдяки механізмам доплат, добровільного виходу на пенсію для жінок та обмеженню пільг для держслужбовців. Тігіпко вважає, що реформу необхідно проголосувати до кінця поточної сесії парламенту.

VІР-ів зрівняють
Через півроку після першого внесення до сесійної зали Верховної Ради законопроекту про пенсійну реформу Пенсійний фонд і далі перебуває на межі колапсу. Кожна шоста гривня його витрат – дефіцитна. Тобто гроші на виплату пенсій доводиться брати з кишень лікарів, учителів, недобудовувати дороги і мости. Уряду вдалося дещо підправити ситуацію в бюджеті ПФ: Тігіпко зумів залучити до пенсійної скарбниці за перші три місяці поточного року майже на 23 відсотки більше грошей, ніж у першому кварталі минулого. Але кардинально на ситуацію з виплатами пенсій це не вплинуло – такі темпи зростання надходжень хіба що знижують ризик затримок виплат пенсіонерам. І без реформи обійтися ніяк не вийде – вже сьогодні співвідношення кількості платників соцвнесків і пенсіонерів, яким потрібно виплачувати пенсії із цих внесків, складає майже 1:1. І демографічна тенденція - не на користь працюючих.
Слід зазначити, що за час доробки проекту реформи гідної альтернативи підвищенню пенсійного віку, який у нас найнижчий у Європі, так і не знайшлося. Навіть представники партії влади, які дуже протестували проти цієї норми, сьогодні переконалися: популістські гасла перед загрозою залишити пенсіонерів зовсім без виплат потрібно згортати. Робоча група Тігіпка змогла підготувати схему пом’якшеного відсунення пенсійного порога: на відміну від європейських країн, де підвищення пенсійного віку відбувалося різко і в обов’язковому порядку, українці спочатку зможуть вибирати, скільки їм працювати. Ця норма стосується жінок, які найближчим часом мають вийти на пенсію. “Пом’якшення пенсійної реформи – це можливість уникнути зростання соціальної напруги”, – пояснює мотиви уряду політолог Володимир Фесенко.
Основна новація документа – обмеження розміру максимальної пенсії десятьома прожитковими мінімумами (на 1 вересня – 7640 гривень). Причому йдеться не лише про нові пенсії, але й про вже призначені. Раніше обмеження в 12 мінімумів мало стосуватися тільки нових пенсій. Тобто всі, хто встиг призначити собі позахмарні виплати, одержував би їх довічно. Тепер держава показала, що хоч у плані пенсій для неї всі громадяни рівні. І пенсії депутатів, суддів та інших чиновників будуть знижені. “Це саме та норма, про яку говорили люди в ході громадських обговорень. Уряд не міг обійти її стороною”, - каже Сергій Тігіпко.
Також громадян зрівняють у правах при нарахуванні пенсій. Сьогодні народні депутати, судді, прокурори і військовослужбовці мають право одержувати пенсію з урахуванням заробітної плати. Вона, як правило, суттєво перевищує максимальну суму, з якої платитися єдиний соціальний внесок (15 прожиткових мінімумів, 14,4 тисячі гривень). Простий приклад: звичайний громадянин сьогодні не може одержати пенсію більше, ніж йому належить при зарплаті в 14,4 тисячі гривень. Навіть якщо його офіційний прибуток 20 або 25 тисяч гривень, пенсія все одно буде як при 14,4 тисячі гривень. А ось депутат має право на пропорційне збільшення пенсії залежно від заробітку. “Нарахування пенсій, яке не відображає реальний внесок людей у розвиток економіки, є однією з головних проблем пенсійної системи”, – вважає голова Всеукраїнського союзу вчених-економістів Олександр Кендюхов. Не виключено, що при голосуванні за реформу депутати – майбутні VIP-пенсіонери – не схвалять ці новації. Але якщо все-таки обмежувальні норми вдасться провести через парламент, то це буде політично сильний і сміливий крок.

Якщо хочеться попрацювати
У новій редакції пенсійної реформи додані й нові компенсатори для тих, хто погодиться довше працювати. За кожний місяць більш пізнього виходу на пенсію людина отримуватиме +0,5% до пенсії протягом перших 5 років і +0,75% після 5 років. Це не рахуючи спецдоплати для жінок, які будуть виходити на пенсію з початком реформи (2,5% за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на заслужений відпочинок протягом 10 років перехідного періоду). Крім того, щоб пізніше вийти на пенсію, тепер не потрібно буде окремо звертатися до органів ПФ: відстрочка і додаткові виплати будуть “спрацьовувати” автоматично.
Згідно з новою концепцією реформи, у жінок з’явиться можливість виходити на пенсію в 55 років протягом трьох років, але при дотриманні кількох умов. Наприклад, на цей момент страховий стаж не повинен бути менше 30 років. Крім того, доведеться відмовитися від 0,5% пенсії за кожний місяць більш раннього виходу на відпочинок. Повний розмір пенсії буде відновлено після досягнення 60 років. “Наші робочі групи їздили до багатьох країн Європи. Такі підходи цілком відповідають досвіду, який там існує”, – запевнив Тігіпко.
Усі перелічені компроміси, на які уряд пішов заради проведення документа через парламент, насправді спрямовані далеко не на законодавців. Насамперед, збалансована пенсійна система, яка може бути вибудувана в результаті проведення реформи, приведе до підвищення загального рівня пенсій. Як за рахунок економії на більших виплатах VIP-пенсіонерам, так і за рахунок накопичувального рівня, який неможливо ввести, поки ПФ буде дефіцитним.
Олексій БЛІНОВ.