Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Підступний напад на інкасаторів


06.11.2014

Після несподіваного весняного вторгнення російських військ в Україну і завезення великої кількості різноманітної зброї порушення прав людини на окупованих територіях стали постійними. Боротьба за «ідею самостійних республік», а точніше приховані спроби загарбання земель східним сусідом супроводжуються відкритими цинічними пограбуваннями. В «республіках» і навіть на Харківщині з початку року сталося вже кілька нападів на інкасаторів.

Опівночі тридцятого жовтня неподалік села Бродщина Кобеляцького району Полтавщини на автотрасі Дніпропетровськ-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка із засідки був обстріляний інкасаторський автомобіль комерційного банку, який віз велику суму грошей з Києва.

- Тричі в нього вистрілили з ручного гранатомета і обстріляли з автоматичної зброї, - повідомив начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУ УМВС України в Дніпропетровській області Олексій Щербатов, - та броньоване авто витримало. Два інкасатори і два бійці Державної служби охорони повідомили про напад і продовжили рух далі, як вимагає інструкція. Та після пострілу з гранатомета із другої засідки авто перевернулося і злетіло в кювет вже на території Дніпропетровської області поблизу села Ляшківка. Інкасатори і охоронці загинули, гроші зникли, машина була підпалена. В Полтавській і Дніпропетровській областях проводиться план «Сирена» для пошуку злочинців. Прохання до всіх учасників руху в ніч з 29-го на 20-те жовтня та місцевих жителів, яким відомі обставини трагедії на межі областей, сповістити про них міліцію.

Повідомлення про відсутність зв’язку з інкасаторським автомобілем надійшло до Царичанського РВ УМВС в десять хвилин на першу ночі тридцятого жовтня. Оперативна група виявила за 500 метрів від межі Полтавської і Дніпропетровської областей обгорілий інкасаторський автомобіль і тіла чотирьох людей. На кузові автомобіля є численні ушкодження від автоматичної зброї та гранатомету. За цим фактом слідчим відділом Царичанського РВ УМВС відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Схоже, в цьому зухвалому нападі зі значною кількістю зброї простежується «донецький» слід. І, ймовірно, київський, зі «зливом» інформації. До того ж перевозити значні суми грошей, за правилами інкасації, можна лише у світлий період доби… Відрізок траси з Бродщини до Ляшківки значною мірою проходить по безлюдній місцевості, повз болота й озера, хоча дехто в цих селах чув постріли і вибухи. З огляду на цей далеко не перший цьогорічний зухвалий злочин щодо інкасаторів і комерсантам, і правоохоронцям пора приділяти цій нелегкій праці відважних людей набагато більше уваги.

Григорій МИКОЛАЙЧУК.