Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Руслан Токар: мало двірників - багато керівників


14.04.2011

«Комунальним дивом» називають у засобах масової інформації те, що за останні чотири місяці відбулося в місті Нікополі на Дніпропетровщині. У той час, коли українські міста та села стогнуть від регулярного підвищення вартості комунальних послуг, влада цього населеного пункту домоглася суттєвого зниження тарифу на послуги водовідведення, здешевивши таким чином вартість одного куба води з 4,86 до 3,89 гривень. Хоча, за попередніми розрахунками, нікопольчани вже два місяці мали б платити за воду по шість гривень!

МЕР Нікополя Руслан Токар пояснює: те, що в пресі називають «нікопольським феноменом» - не диво, а звичайне наведення порядку, використання реальних можливостей та економічного ресурсу міста. Проте, за його словами, не може бути єдиної схеми для всіх, адже кожен населений пункт має свої можливості та свій потенціал. Що ж стосується Нікополя, на початку лютого цього року місцеве керівництво поставили перед вибором - або зберігати два існуючі в місті підприємства з водовідведення (КП «Західне») та водопостачання (Нікопольський водоканал) і при цьому підвищувати тариф до 6 гривень, або… Проаналізувавши ситуацію, міський голова прийшов до висновку – місто має можливість не лише не підвищувати вартість послуги, а й навіть суттєво її здешевити. Для цього необхідно об’єднати два підприємства, мінімізувавши таким чином витрати на їх утримання. Подібне рішення, зізнається Руслан Токар, далося дуже непросто: було чимало ризиків і багато критики з боку опонентів. Проте результат виправдав сподівання, послуга водовідведення стала дешевшою на 44 відсотки, що, безумовно, позначилося на загальному тарифі – з 4,86 він знизився до 3,89 грн. за 1 куб. м.
На порядку денному – якість питної води. У Нікополі, як і на Дніпропетровщині в цілому, вона не витримує жодної критики. Уже сьогодні в місті діє дві пілотні програми з доочищення води, що дозволяє хоча б частково забезпечити нею дитячі садки, школи та лікарняні заклади.
- Зараз вода в містах очищується хлором. Це, як відомо, отрута. Тож ми працюємо над тим, аби замінити систему очистки хлором на іншу, більш безпечну, - розповів Руслан Токар.
Ще одним здобутком Нікополя називають так звані «соціальні автобуси». Так, якщо автоперевізники в обласному центрі, вказуючи на збитковість свого бізнесу, домоглися таки дозволу підвищити вартість проїзду в міському транспорті до 2,5 грн., нікопольському меру вдалоaся домовитися про встановлення особливого соціального тарифу для пільговиків на рівні 1,25 грн. А з 8 до 16 години ветерани їздять безкоштовно.
До заслуг нікопольського мера городяни зараховують також нещодавнє відкриття пологового будинку та нового сучасного урологічного відділення, збільшення уваги до благоустрою міста, налагодження роботи ЖЕКів та інших комунальних служб.
На питання, як все-таки вдається боротися з «безсмертною комунальною мафією» і диктувати свої правила гри, Руслан Токар безапеляційно заявив:
- У мене нещодавно звільнилося кілька начальників ЖЕКів. Багато хто звільняється. Постійна, так би мовити, ротація. І це тому, що мене не цікавить процес, не цікавлять проблеми. Мене цікавить результат. А якщо його немає, значить, людина не відповідає своїй посаді. Наприклад, багатьох цікавило питання – чому взимку в місті не прибирають сніг, а весною сміття? Виявилося, у ЖЕКах працює в кілька разів менше двірників, ніж має бути за штатним розкладом. Зате різноманітних начальників аж надто багато. Звільнили начальників, найняли двірників – і вже видно результат.
У найближчих планах міського голови – відремонтувати далекі від європейських нікопольські дороги та полагодити дахи, щоб найближчі десять років не повертатися до цих питань. Крім того, поділився Руслан Токар, є намір повернути в комунальну власність міста всі спортивні об’єкти, збудувати басейн та ковзанку, аби місцева молодь обирала для себе активне дозвілля та здоровий спосіб життя.
- Я найманий працівник. Мене обрали люди для того, щоб я виконував певні обов’язки. І доки я даю результат – я їм потрібен. Коли не зможу ефективно працювати – на моє місце прийде інший, - резюмував Руслан Токар.

Юлія ДУЛАНОВА.