Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Синоптики ризикнули розповісти про примхи погоди аж до 1 квітня


19.01.2012

Синоптики прогнозують, що друга половина зими в Україні буде без істотних опадів і з невеликими морозами.

ЯК РОЗПОВІЛА на прес-конференції завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова, тепла зима в Україні - це не явище атмосферного походження, а результат глобального потепління.
У цілому, за її словами, наприкінці січня варто очікувати похолодання в межах -10° уночі. Що стосується опадів у цей період, то очікується мокрий сніг в основному в східних регіонах країни, повідомляє Інтерфакс-Україна.
У першій половині лютого, за словами Мартазінової, очікується середньодобова температура повітря -5-10° - це буде найхолодніший період початку року. “Великих опадів ми не прогнозуємо, в основному холод прийде без опадів”, - підкреслила спеціаліст.
У другій половині лютого температура повітря буде в межах нуля.
“Березень очікуємо з опадами”, - сказала Мартазінова. Вона додала, що середньодобова температура на початку березня буде коливатися від -2° до +4°, удень максимальна температура повітря може досягти +10°, але вже наприкінці березня варто очікувати зниження цього показника навіть до -2°.
“Арктичних мас на території України ми не очікуємо”, - прогнозує синоптик.
Народний синоптик Віктор Некрасов також пророкує снігопади у січні, але помірні, з морозами до 10-15 градусів уночі та 3-5 - вдень. У лютому-березні зима покаже «фокуси»: півмісяця мороз до 20 градусів, потім потепління до плюса, снігопади на 8 березня і знову морози, але вже не такі тріскучі. «Зрушення зими в Україні на 30-40 днів уперед стало звичайним явищем, так буде кілька років і надалі. Осінь затягується, а весни, навпаки, стали коротшими. І нинішня весна зі скрипом прийде лише до середини квітня, розпустяться дерева, однак заморозки можливі навіть 24-27 квітня, - стверджує Некрасов. - Дивно, але з 1 травня відразу настане літня спека, можна сказати, що літо протриває не три, а цілих чотири місяці».