Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свято Мотрони Кабанівни


02.02.2012

Дракончик, торт, сніговики, книга та навіть футбольний м’яч - усе це виготовили із сала у Полтаві.

УЖЕ вп’яте з піснями та розвагами у місті відбулося свято культового для багатьох українців продукту. Гостей вітала гостинна господарка свята свиня Мотрона Кабанівна. Салом цього дня частували всіх охочих.
Участь у традиційному конкурсі на кращу страву із сала взяли зо три десятки виробників. На святі приготували понад півтори сотні смаколиків.
“18 видів сала. Готувалися, на конкурсне блюдо у нас є спечене порося, за тином є порося. Дуже готувалися, старалися, щоб добре і приємно полтавчанам було”, - каже продавець Оксана Громова.
“Ми презентуємо історію “Маяковської свіжини”, книга, яка виготовлена тільки з натурального сала, яке потім, після презентації, можна буде скуштувати. Також ми презентуємо кошик агрофірми “Маяк”, який символізує наш достаток, і креативний футбольний м’яч до Євро-2012”, - розповіла продавець Людмила Лиходід.
Попри майже 20-градусний мороз, свято сала зібрало багато шанувальників улюбленого продукту.
“Сало - це традиція, сало - це Україна, сало - це Полтава. Там написано: “Істина в салі”. Ну, а взагалі, це те, з чого починається для більшості Україна, українська кухня. Всі, хто до нас приїздить, починають замовляти і в ресторані, де б це не було, сало”, - зазначила полтавка Ольга Будникова.
За приблизними підрахунками, гості свята купили та з’їли близько 3 тонн сала. Дехто навіть придбав по кілька кілограмів про запас. Адже сало ніколи зайвим не буває.