Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Світовому банку вважають, що процес створення кадастру в Україні вийшов на фінішний етап


06.10.2011

«Процес створення державного земельного кадастру в Україні вийшов на завершальний етап», - вважає представник Світового банку Малколм Чілдрес. Такий висновок він зробив за результатами оцінки реалізації Проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру», в рамках якого здійснюються роботи зі створення Автоматизованої системи Державного земельного кадастру (АС ДЗК). Таку експертизу банк провадить не менше двох разів на рік.

ОЦІНЮЮЧИ темпи створення кадастру в Україні, Малколм Чілдрес висловив думку, що «процес рухається дуже інтенсивно». Фахівці Світового банку відзначають суттєвий поступ у впровадженні та розвитку кадастру по всій території України. Так, аналізуючи зміни, які відбулися з часу попередньої оцінки у травні цього року, представники банку наголошують, що на той час була впроваджена лише пілотна версія системи на рівні одного району; зараз – це активна операційна система, яка розгортається на рівні двох областей. Окрім того, вже закуплено значну частину необхідної техніки – сервери для зберігання значних обсягів інформації та апаратне обладнання.
«Попри те, що лишається ще дуже багато завдань – з впровадженням програмного забезпечення, його поширенням по областях, районах, а також підготовки персоналу, - ми спостерігаємо жваву активність по всіх областях», - зазначив Малколм Чілдрес.
Відповідаючи на запитання про першочергові кроки, які Україні слід зробити найближчим часом для того, щоб створення кадастру не загальмувало, Малколм Чілдрес назвав три, на його думку, основні: «встановлення нового програмного забезпечення по всій України – тобто в 650 районних відділах та 25 обласних управліннях земельних ресурсів», «проведення безперервного навчання працівників районного, обласного та центрального рівнів, що працюватимуть з АС ДЗК» та «затвердження нормативної бази, яка врегулює застосування закону «Про державний земельний кадастр» та дозволить проводити навчання, включаючи не лише технічний, а також і правовий компонент».
На нинішньому етапі розвитку кадастру міжнародні експерти вважають, що процес його створення вже незворотний. «Навіть якщо уявити, що запровадження системи призупиниться, то процес наповнення бази даних все одно триватиме. Модуль АС ДЗК вже створено, і він існуватиме. Уже існує обов’язковий мінімум, що забезпечує життєздатність системи: програмне забезпечення, технічне обладнання, картографічна основа кадастру», - зазначила Румяна Тончовска, головний спеціаліст із земельних питань Організації з продовольства та сільського господарства ООН (FAO).
Проект «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» реалізується Держземагентством за кошти позики, наданої Світовим банком. Термін проекту завершується у червні 2012 року; до цього часу має бути створено картографічну основу земельного кадастру, закуплено серверне та апаратне обладнання для всіх регіональних офісів, розроблено та встановлено програмне забезпечення АС ДЗК, а також проведено навчання персоналу, що працюватиме з цією системою.