Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняне чепуріння


05.04.2012

Здавна славився Покровський район своєю чепурністю. Висока культура землеробства, полагоджені дороги і чисті узбіччя, охайні вулиці сіл і районного центру. На жаль, останніми роками трохи забулися ті добрі традиції. Не ті тепер дороги і їх узбіччя, не такі чепурні й населені пункти навколо яких безладно розкидані стихійні звалища, а лісосмуги й переліски, будучи фактично нічийними, вирубуються на дрова.

ДЕРЖАВНА служба санітарного нагляду на чолі з головним лікарем району Володимиром Кальком закликала керівників підприємств, організацій і установ, усе населення відродити кращі традиції у справі благоустрою населених пунктів.
Одними з перших долучились до цієї роботи викладачі та учні Покровського ордена Знак Пошани вищого профтехучилища № 75, де навчається близько п’ятисот майбутніх трактористів-машиністів, електриків, водіїв та представників інших професій.
За словами заступника директора училища з виховної роботи Ніни Цикало, в училищі постійно ведеться виховна і викладацька робота, спрямована на проблеми екології «Зелений паросток майбутнього». У навчальну програму включені уроки екології, на яких у доступній формі подаються матеріали дбайливого ставлення до використання земельних ресурсів, раціонального і грамотного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин. А ще колектив училища практичними діями підтримує обласну акцію «Паросток». Тільки цієї весни було проведено кілька суботників із благоустрою не тільки території училища, а й наведенню порядку поблизу лісу і по березі смирної, як для нинішньої весни, степовички Вовчої.
– Минулого року на території училища, – каже Н. Цикало, – розбили квітники, посадили близько ста кущів троянд, оновили насадження дубів, сосен, лип, черемхи. Та найбільш цікавою видалася робота груп механізаторів та їх керівників із впорядкування берегів річки Вовчої. Тут на суботниках разом з дітьми і вихователями працював і наш директор Олександр Чебанко. Під його керівництвом упорядковано два кілометри берегів, на яких окрім того посаджено сотні паростків майбутніх верб, які через кілька років зашумлять кучерявим віттям уздовж водяного плеса. А ще наші учні шефствують над невеличким мальовничим парком «Чарівні дубки», де колись таборились запорізькі козаки.
Аби виховати в дітей любов до природи, до рідного краю, ми проводимо також диспути за «круглим столом», пишемо на уроках екології твори на вільні теми, організовуємо екскурсії до легендарного Дібрівського лісу, де в роки Громадянської війни минулого століття базувалися загони батька Махна. Певна, посіяні зерна любові до рідного краю обов’язково проростуть.

Олександр СВЯТИНА. Покровський район, Дніпропетровська область.
На знімку: старшокурсники під час проведення весняного суботника.
Фото автора.