Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вступну кампанію-2011 розпочато!


07.07.2011

Цьогорічна вступна кампанія кардинально відрізняється від кампаній попередніх років. Умови подання документів до вишів змінено, кількість бюджетних місць скорочено, однак ректори провідних вищих навчальних закладів України все одно переймаються через можливість недобору студентів.
У ПОНЕДІЛОК з цього приводу було зібрано прес-конференцію, в ході якої на всі наболілі питання свої відповіді дав ректор Національної металургійної академії України – голова Ради ректорів Дніпропетровської області Олександр Величко.
Він визначив коло проблемних питань, першим із яких, за його словами, є «невизначеність». Ректор НМАУ пояснює: «До останнього моменту ми не можемо розраховувати на те, що всі абітурієнти, котрі виявили бажання стати студентами певних вишів, дійсно ними стануть, адже після вступних випробувань за людиною лишається шанс обирати – в який заклад із тих, куди вона намагалася поступити, віддати оригінали документів. А якщо додати до цього значне скорочення випускників шкіл, то що й говорити – ризик недобору студентів цього року значний, як ніколи».
Дійсно, кількість випускників шкіл значно скоротилася. Якщо тільки по Дніпропетровську торік їх налічувалося близько 9600 осіб, то цього року їх тільки 1600! Відтак, як зазначив Олександр Величко, виші, що називається, «пішли в село»: було розпочато активну агітацію серед випускників шкіл сільської місцевості, адже тут демографічного спаду не відбулося, тому, зокрема, й за рахунок цих юнаків та дівчат планується наповнити бюджетні місця вищих навчальних закладів. Крім того, цьогоріч свої сили випробовуватиме велика кількість випускників минулих років і не лише тих, яким не вдалося вступити до вишу, але й тих, хто переглядає свій вибір професії або просто хоче змінити контрактну форму навчання на бюджетну.
Олександр Величко розповів, що за перші три дні з початку прийому вже можна визначити певну статистику. Отже, з тих абітурієнтів, що звернулися до приймальної комісії Національної металургійної академії України, більше тридцяти відсотків – випускники минулих літ; найпопулярнішим напрямком навчання є комп’ютерні науки, а от економічні спеціальності стали менш затребуваними. Крім того, три абітурієнти вже скористалися можливістю подання документів в електронному варіанті. За словами Олександра Величка, «віртуальний вступ» – досить дієва система, однак він звернув увагу на те, що абітурієнти мають бути більш уважними і не припускати помилок у наведенні особистих даних, адже це дуже ускладнює роботу приймальних комісій.
Голова Ради ректорів Дніпропетровської області підсумовує: «Якісний прийом до вишів – ось основне наше завдання!»

Ольга ТРУБЧИНІНА. 
Усю детальну інформацію про терміни подачі документів та умови проведення вступних іспитів можна знайти на сайтах вищих навчальних закладів.