Поточний № 4 (1431)

01.06.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Міноборони запускає додаток Резерв+ для військовозобов’язаних, призовників та резервістів


17.05.2024

Міністерство оборони України запускає мобільний застосунок Резерв+ надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі Оберіг. Про це йдеться у повідомленні на сайті відомства.
Завтра, 18 травня, набуває чинності оновлений Закон про мобілізацію. Відзавтра всі чоловіки віком 18-60 років протягом 60 днів – до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані.
Під час оновлення даних направлення на ВЛК видаватися не буде. Таке направлення може бути виписане у разі потреби згодом.
Оновити дані можна будь-яким із наступних зручних для вас способів.
Онлайн – через застосунок Резерв+. Він буде доступний для завантаження на смартфонах через App Store та Google Play Market з 18 травня.
Це зручний спосіб виконання обов’язкової процедури оновлення особистих даних. Після оновлення даних у застосунку ви зможете побачити інформацію з реєстру Оберіг щодо себе.
Також оновити дані можна офлайн у Територіальних центрах комплектування або Центрах надання адміністративних послуг, які діють по всій країні.
Якщо ви будете оновлювати дані через ТЦК, окрім самого витягу з реєстру, ви також отримаєте відповідну відмітку у військовий квиток.
З 18 червня у застосунку Резерв+ також з’явиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про ваш статус як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.
Чи можна скористатися за кордоном?
Так. Новий закон про мобілізацію зобов’язує українців призовного віку за кордоном також уточнити дані. Зробити це можна дистанційно телефоном або електронною поштою, а тепер - і через е-кабінет. Для тих, хто не уточнить дані або не стане на військовий облік, ці послуги будуть обмежені. Наприклад, не можна буде оформити паспорт у консульській установі. Винятків небагато. Без уточнення даних можна отримати тимчасовий документ для повернення в Україну. Або отримати послугу для дитини, якщо другий з батьків є громадянином іншої країни.
Уточнити дані мають навіть ті, хто має бронь від мобілізації чи інші підстави для відстрочки. Вимога не поширюється лише на тих, хто був знятий з військового обліку.
Зазначимо, з 18 травня всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають протягом 60 днів оновити свої облікові дані. Якщо цього не зробити до 16 липня, загрожує штраф, який згідно із змінами до законодавства зріс до 17 000 гривень (у воєнний час).