Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Секрети щедрих врожаїв


05.01.2011

Якщо врожаї на вашому городі з кожним роком стають все меншими, навіть при належному догляді за рослинами, це означає, що грунт втомився. Коли таке сталося, потрібно протягом трьох-чотирьох років чергувати рослини з різних родин і земля відновить свої сили, відповість вдячністю. Крім того, таке чергування допоможе уникнути багатьох хвороб і шкідників, відновить поживний баланс грунту. Поліпшують структуру грунту і збагачують його азотом рослини родини бобових (горох, квасоля, сочевиця, боби, соя, арахіс, люцерна, еспарцет, конюшина).

При сівбі слід враховувати, що насіння городніх культур зберігає відмінну схожість і дає максимальний врожай, якщо його вік не більше: кріп, селера, петрушка, цибуля чорнушка - 1 рік, морква, щавель, кукурудза, шпинат - 2 роки; перець, горох, редька, редиска, буряки, салат, квасоля - 2-3 роки; кавуни, дині, кабачки, огірки - 4-6 років.
При посадці картоплі покладіть у кожну ямку по жмені цибулиння або ж киньте кілька горошин – і дротяник не пошкодить бульби.
Огірки будуть смачними, хрумкими, якщо навесні під посів внести на грядку деревний попіл - 2 склянки на 1 погонний метр.
Щоб зібрати два-три врожаї зеленних (кріп, петрушка, селера та ін.), рослини, коли вони досягнуть висоти 15-20 см, зрізають на висоті 5-6 см від поверхні грунту, щоб не пошкодити точку росту, рясно поливають і підживлюють.
Молодою кукурудзою будете смакувати аж до заморозків, якщо її сіяти у кілька строків - початок, середина і кінець травня.
Для підвищення врожайності та стійкості проти хвороб проводьте позакореневе підживлення городніх культур марганцем, бором (5 г марганцівки, 10 г борної кислоти на 10 л води). Обприскування проводять у такі строки: помідори - перша квіткова кисть, масове цвітіння, плодоношення; капуста - при 5-6 листках, при формуванні голівки; огірки - при 4-5 листках, масовому цвітінні, на початку плодоношення; буряки, морква, цибуля, редиска, редька - у період наростання зеленої маси, під час утворення коренеплодів і цибулин; картопля ранніх сортів - до початку цвітіння; картопля пізніх сортів – під час цвітіння.
Щоб прискорити ріст коренеплодів моркви, буряків, на початку їх формування внесіть на грядку деревний попіл (1 склянка на 1 погонний метр ряду).
Щоб кущі баклажанів плодоносили довго, не допускайте дозрівання (побіління) навіть одного плоду - порушується продуктивність куща. А ось на насіння треба залишати на дозрівання найперший плід, бо саме він здатен дати відмінний посівний матеріал.
Бобові і все крупне насіння не треба замочувати для набухання перед висіванням - знижується схожість. Краще пролийте борозенки, потім покладіть у них насіння, загорніть вологою землею, злегка ущільніть і замульчуйте – сходи гарантовані.
Хочете ущільнити посіви? Тож сміливо можете висаджувати зеленні, квасолю, помідори, часник поміж баклажанами. Цибуля дружить з морквою, буряками, помідорами, салатом; часник - з помідорами, буряками; помідори – з цибулею, редискою, квасолею, морквою, капустою; огірки - з буряками, горохом, редькою, часником, капустою, салатом; капуста - з цибулею, салатом, кропом, помідорами, квасолею; буряки - з огірками, цибулею, квасолею, капустою, морквою, часником, салатом; морква - з цибулею, буряками, горохом, петрушкою, помідорами; картопля - з кукурудзою, морквою, кропом, квасолею, капустою, цибулею, салатом; кабачки, гарбузи, баштанні - з кукурудзою, помідорами; кукурудза - з огірками, помідорами, ранньою картоплею, бобами, салатом.
Полив грунту перед висіванням насіння крутим окропом (10 л на 1 кв.м) або розчином марганцівки (5 г на 10 л води на 1 кв.м.) сприятиме знищенню шкідливих бактерій.
Органіку можна замінити дріжджами (100 г на 10 л теплої води), а мінеральні добрива - деревним попелом (1 склянка попелу рівноцінна 1 ст. ложці нітроамофоски). Підживлюють раз на 10-12 днів по 0,5-1 л на рослину.
Придбавши розсаду, продезінфікуйте її. Для цього корені обгорніть у целофан, а листя опустіть у розчин (1 ст. ложка мідного купоросу, 2 ст. ложки прального порошку на 10 л води). Струснувши вологу з крони, висаджуйте рослини в грунт.
Щоб розсада утворила міцну кореневу систему, при посадці внесіть у лунки (1 ч. ложка) і підживлюйте (2 ст. ложки на 10 л води) фосфорними добривами по 0,5 л на одну рослину; для розвитку крони ефективним буде підживлення азотними добривами (2 ст. ложки на 10 л води); для утворення і росту плодів - калійними (1 ст. ложка на 10 л води), по 1 л під рослину.
Розсаду можна садити у зроблені держаком лопати ямки глибиною 15-20 см. Залийте їх водою, а коли вона увійде, садіть рослини, потім полийте. Присипте землею і знову полийте та замульчуйте.
У баклажанів, перцю та огірків корені дуже вимогливі до доступу повітря. Тому після кожного поливу обов‘язкове розпушування, якщо немає мульчі. Не можна допускати застою води, замулювання. Ущільнення грунту призводить до загибелі рослин.
Для рясного плодоношення перцю та уникнення вершинної гнилі ефективними є позакореневі підживлення (двічі на місяць) кальцієвою селітрою (10-15 г на 10 л води) та під корінь фосфорні, калійні добрива і деревний попіл (по 1 ст. ложці добрив і 1 склянка попелу на 10 л води по 0,5 л під кущ).
Морква і буряки у спеку потерпають від нестачі бору – листя темніє, відмирає, у коренеплодів загниває серцевина. У такому випадку, а також з профілактичною метою допоможе підживлення рослин борною кислотою (10 г на 10 л води на 1 кв.м). Обробку слід проводити 2-3 рази з інтервалом у 10 днів.
Щоб капусту не уразила тля, обробіть її настоєм деревного попелу (1 склянку попелу в 5 л води настояти протягом дня, додати 30 г господарського мила). Через два тижні процедуру повторити. Нижні листки капусти забезпечують рослину вологою і поживними речовинами, від них залежить величина головки, тому їх не можна обривати. А ось обривання верхніх, укривних листків на ріст і величину головок аж ніяк не впливає.
Гроза молоденьких листочків редиски, буряків, капусти – блішка. Для боротьби з нею рослини слід обробляти кожні три дні розчином оцтової есенції (3 ст. ложки на 10 л води). Можна також зробити молоді ніжні листочки грубими, твердими, а отже, недоступними для блішки. Для цього облийте їх соляним розчином (2 склянки солі, 1 склянка 9% оцту, 4-5 ст. ложок рідкого мила на 10 л теплої води). Сіль (побіління листя) не шкодить рослинам, а буряки навіть зробить солодшими.
У картоплі ранніх сортів бульби утворюються до цвітіння, у середніх і пізніх – під час бутонізації та цвітіння. Саме в цей період слід організувати щедрі поливи і розпушування міжрядь.
Якщо бадилля у картоплі росте слабо, підживіть її азотними добривами (50 г сечовини або 30 г аміачної селітри на 10 л води на 10 рослин). Листя жовтіє – підживіть деревним попелом (2 склянки на 10 л води на 10 рослин).
Кущі помідорів і огірків захистять від шкідників та хвороб обприскування (один раз на 10 днів): 1 л молока або сироватки, 40 крапель йоду на 10 л води або 1 склянка подрібненого часнику на 10 л води (настояти 2 год.).
Щоб головки у цибулі й часнику були великими, не присипайте їх землею під час прополювання міжрядь. Часник у перший місяць вегетації потребує регулярних поливів.
Чорнобривці вважаються природніми очищувачами грунту. Речовини, які виділяють корені й листя цих квітів, згубно діють на грибки, мікроорганізми в грунті. Посадіть їх поміж рослин на своєму городі, а на зиму закопайте в грунт для його дезінфекції.