Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим годувати кроликів


12.07.2012

Придбав нещодавно кроликів, бо лікар порадила харчуватися тільки дієтичним м’ясом кролика. Але чим краще їх годувати, щоб швидше росли і не хворіли, точно не знаю. Напишіть у вашій газеті про це.
Віктор Пиндик,
м.Калинівка, Вінницька область.

Корми, які використовують в кролівництві, можна класифікувати на зелені, соковиті, грубі і концентровані. Розглянемо кожен з видів кормів окремо.

Зелені корми для кроликів

У літній час є основним видом кормів для присадибного кролівництва. Згодовувати кроликам зелені корми можна в натуральному вигляді або подрібненому. Цінність зелених кормів, незважаючи на те, що вони містять до 80% води, полягає в тому, що в них є величезна кількість білків, клітковини, мінеральних речовин і вітамінів, які добре засвоюються кроликами. Влітку на зелені корми може припасти до 50% добового раціону годування кроликів. Зелені корми найдешевші, що забезпечує низьку собівартість продукції. Для годування можна використовувати дикорослі і сіяні злакові і бобові культури.
Кращими кормами для кроликів можна назвати такі рослини: конюшина, люцерна, горох, боби, кукурудза, овес, тимофіївка. Зелені корми найкраще згодовувати кроликам до цвітіння. Після цвітіння трава грубіє та ефективність її використання для годування значно знижується. Крім цього, для годування кроликів у літній період можна широко використовувати кормову капусту, зелену масу топінамбура, а також листя кормового і цукрового буряка, турнепсу, листя капусти та бадилля моркви. Кролики добре поїдають зелені гілки берези, верби, ліщини. В присадибних господарствах з ранньої весни і до пізньої осені широко практикують для годування кроликів дикорослі рослини: лопух, полин, ромашку, кропиву, подорожник, осот, спориш, молочай та інші. Але при використанні дикорослих рослин в корм для кроликів слід бути особливо уважними та обережними, щоб не використовувати на корм отруйних і шкідливих рослин, які можуть призвести до серйозних захворювань і навіть смерті тварин.
Годування кроликів зеленими кормами вимагає дотримання низки правил: переходити на згодовування зелених кормів після зими слід поступово, добову норму зелених кормів слід поступово збільшувати і довести до потрібної не раніше, ніж за 10 днів; не слід тривалий проміжок часу годувати кроликів одним і тим же зеленим кормом, хоч вони його і люблять - це призведе до поганого його засвоєнню, а це, у свою чергу, до того, що кролики поганого набиратимуть вагу; не варто кроликам згодовувати мокрі корми з росою, а також корми, що сильно зігрілися і почали зопрівати; необхідно обов’язково враховувати особливості кожного корму і при згодовуванні його стежити за станом кроликів.

Соковиті корми для кроликів

До соковитих кормів належать коренеплоди, бульбоплоди, плоди баштанних культур, силос, сінаж. Ці корми особливо цінні в осінній, зимовий і весняний періоди і є основними в забезпеченні кроликів вуглеводами і вітамінами. На їх долю припадає до 15% раціону кроликів. Ці корми легко і майже повністю засвоюються кроликами, і використання соковитих кормів в зимовий період максимально наближає зимове годування до літнього. З коренеплодів кращим кормом для кроликів є морква (червона і жовта). Добре засвоюють кролики і цукровий буряк, турнепс, ріпу. З клубнеплодов кролики охоче поїдають картоплю. Але аби запобігти отруєнню кроликів соланіном, який утворюється в картоплі під впливом сонячного світла, картоплю краще згодовувати у вареному вигляді в суміші з концентрованими кормами. З успіхом в годівлі кроликів можна використовувати топінамбур, який за своїми поживними якостями майже не поступається картоплі. Непоганим кормом для кроликів є гарбуз, кабачок. Коренеплоди і бульбоплоди можна згодовувати як у сирому, так і у вареному вигляді, окремо або в суміші. Перед використанням їх бажано подрібнити.
Одним з найважливіших кормів у зимовий і осінній періоди є силос - консервований зелений корм зі свіже скошених або прив’ялих трав. Силос допомагає урізноманітнити раціон кроликів і є гарним джерелом вітамінів і вуглеводів. Кролики добре поїдають силос, виготовлений з кукурудзи і листя капусти.
У цілях запобігання захворювань і зниження продуктивності тварин при використанні соковитих кормів варто дотримуватися деяких правил: вводити соковиті корми в раціон кроликів поступово, протягом 10 днів; постійно стежити за якістю кормів; не допускати до згодовування зіпсовані корми, а також забруднені; постійно контролювати стан кроликів під час згодовування того чи іншого соковитого корму. Наприклад: сиру картоплю не можна давати сукрольним та самкам, що годують молоком, оскільки картопля може містити соланін, а це може призвести до отруєння і смерті молодняку. Не варто згодовувати кроликам столовий буряк - це може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту, особливо у молодняка.

Грубі корми для кроликів

відіграють важливу роль у травленні кроликів. Вони містять багато клітковини і забезпечують достатній для нормальної фізіологічної діяльності шлунково-кишкового тракту обсяг раціону. Завдяки поїданню грубих кормів у кроликів заточуються різці, що сприяє кращій підготовці кормів до перетравлення. У добовому раціоні грубі корми повинні складати 25-30%. До грубих кормів можна віднести сіно, солому, полову, гілки.
Основним грубим кормом для кроликів є сіно. Зовнішні ознаки якісного сіна - велика кількість листя, ароматний, приємний запах, зелений колір. Щоб отримати сіно високої якості, його слід заготовляти на початку цвітіння. Кращим є сіно, заготовлене з бобових трав. Воно багате на білки, вітаміни і мінеральні речовини. Кролики також охоче поїдають лугове, лісове сіно. Для годування кроликів можна широко використовувати солому злакових культур в суміші з провареними клубнями. Враховуючи біологічні особливості кроликів, їм можна з успіхом згодовувати гілля, яке краще всього заготовляти в червні-липні, коли гілки густо вкриті листям, що добре тримається і містить найбільшу кількість поживних речовин і вітамінів. Можна використовувати гілки з берези, осики, акації, тополі, клена, верби, ліщини довжиною до 1 метра і товщиною 0,5-1 сантиметр. При появі у кроликів проносу їм слід дати гілок дуба і вільхи. Як вітамінний корм можна використовувати гілки сосни та смереки. Гілки кісточкових дерев згодовувати кроликам не можна, оскільки вони містять отруйну синильну кислоту.

Концентровані корми для кроликів

Інтенсивне зростання і розвиток кроликів неможливе без обов’язкового введення в раціон концентрованих кормів. У річному раціоні концентровані корми повинні займати 50-55% всього раціону. До групи концентрованих кормів відносяться зернові корми тваринного походження, відходи переробки сільгосппродукції, комбікорми. Із зернових кролики найкраще поїдають зерно вівса, яке в основному згодовують без попереднього подрібнення. Цінність цього корму в його оптимальному співвідношенні найважливіших амінокислот (лізин, метіонін, цистин...) Замінниками вівса можуть бути ячмінь і кукурудза, які за поживністю перевершують овес, але містять мало білка, мінеральних речовин, вітамінів. Найкраще ці зернові згодовувати у вигляді дерті з травою або сіном бобових. В зерні пшениці міститься білок, на засвоєння якого в організмі кролика витрачається багато енергії. Тому пшениця повинна становити для дорослих кроликів 10-15, а для молодняку 5-7% раціону.
Зерно бобових значно переважає над злаковими за кількістю білків, мінеральних речовин, жиру, але поживні речовини бобових, особливо білок, погано перетравлюється кроликами, тому ці корми вимагають спеціальної підготовки (дроблення, запарювання). Згодовувати їх слід тільки в суміші зі злаковими.
До кормів тваринного походження належать молоко, м’ясо-кісткове, кісткове і рибне борошно. Корми тваринного походження мають високу поживність, вони містять багато повноцінного білка, кальцію, фосфору, вітамінів та інших елементів.
Комбікорми - це суміші, збалансовані за змістом необхідних для кроликів поживних речовин. На практиці використовують повноцінні комбікорми, які виготовляють у вигляді брикетів і гранул на комбікормових заводах.