Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Окупанти розстріляли колону цивільних авто на Харківщині, загинуло 20 людей


01.10.2022

У розстріляних машинах жертвами стали десять дітей.
Авто були обстріляні впритул у «сірій зоні» між Сватовим
та Куп’янськом.
Нове звірство окупантів виявили на Харківщині. Російські військові розстріляли колону цивільних з дітьми.
Це сталось буквально днями, наприкінці вересня. Ще один воєнний злочин рашистів, вчинений між окупованим Сватовим Луганської області та звільненим Куп’янськом на Харківщині. В.о. Голови СБУ Василь Малюк інформує, що у колоні було сім автомобілів. Серед загиблих – щонайменше 20 дорослих і десять дітей.
«Звірячий напад на цивільних осіб вчинила диверсійно-розвідувальна група окупантів – вони зі стрілецької зброї майже впритул розстріляли шість стареньких легковиків та одну вантажівку «ГАЗель». Ворог вкотре довів, що його мета – знищення всіх українців, незалежно від віку і статі», – заявив Василь Малюк.
Малюк переконаний, що розстріл беззбройних людей відбувся через лють окупантів, які зазнають поразок на полі бою. Від безвиході вони відповідають на військові провали убивством мирних громадян. Але покарання для воєнних злочинців – неминуче.
Скільки всього загинуло людей – наразі встановлюється, проводяться відповідні експертизи. Декільком українцям з автоколони вдалося врятуватися, зараз вони дають свідчення слідчим.
Наразі встановлюються і особи убитих росіянами громадян, триває всебічне документування та збір доказів цього злочину для Міжнародного кримінального суду.
Також СБУ робить все можливе для встановлення осіб, причетних до вбивства мирних громадян.
Строків давності такі злочини не мають, винні обов’язково відповідатимуть за скоєне.
Співробітники СБУ з Харківською обласною прокуратурою розслідують цей воєнний злочин за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) Кримінального кодексу України.
30 вересня 2022 року рашисти розстріляли гуманітарну колону, яка рухалась від Запоріжжя. Люди їхали до рідних на окупованій території та везли їм гуманітарну допомогу. Повідомляється про 30 загиблих та понад 25 поранених.
У зв’язку із трагедією та з метою вшанування пам’яті загиблих 1 жовтня 2022 року оголошується днем жалоби в Запорізькій області.
Фото – СБУ/Facebook.
Джерело: Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»