Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як отримати посвідчення водія в умовах воєнного стану


26.05.2022

У воєнний період сервісні центри МВС отримали від громадян велику кількість запитів на отримання водійських документів, складання теоретичних та практичних іспитів без прив’язки до місця закінчення навчання. Оскільки багато громадян у зв’язку з початком воєнних дій були вимушені тимчасово переїхати у безпечні місця, вони не встигли скласти іспити та отримати свої водійські документи після закінчення автошколи.
Тому, Кабінет Міністрів України прийняв важливу Постанову «Про навчання водіїв та державну реєстрацію транспортних засобів у період дії воєнного стану в Україні», яка 19 травня 2022 року набрала чинності та буде діяти у період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування. Про це повідомив начальник Регіонального сервісного центру МВС у Дніпропетровській області В’ячеслав Бєлявський під час прес-конференції «Як отримати посвідчення водія в умовах воєнного стану», яка пройшла у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom.
«Відтепер громадяни, які переїхали тимчасово жити в інше місце можуть скласти практичний іспит у будь-якому сервісному центрі МВС за принципом екстериторіальності. Раніше це можна було зробити виключно у сервісному центрі МВС, де складалася й теорія. Ця норма стосувалася й отримання посвідчення водія. На сьогодні особи також можуть отримувати посвідчення водія у будь-якому сервісному центрі МВС незалежно від місця складання теоретичного або практичного іспитів.
Також особи, у яких закінчився термін позбавлення права керування, можуть отримати своє посвідчення водія та скласти іспити в будь-якому сервісному центрі МВС. Раніше такої можливості не було. Уся процедура відбувалася виключно за місцем реєстрації громадянина», – зауважив В’ячеслав Бєлявський.
Впроваджені зміни також передбачають можливість навчання теорії кандидатів у водії за допомогою засобів відеоконфернцзв’язку.
Крім цього, постановою скорочено термін навчання теоретичної частини на 20% для категорії В та C1, C, С1Е, СЕ. І збільшено можливість практичного навчання з керування транспортними засобами категорії В, С1Е, СЕ до 5 годин в день.
Начальник Регіонального сервісного центру МВС у Дніпропетровській області зазначив, що з 24 липня зміниться механізм підготовки та перепідготовки водіїв.
Щоб отримати посвідчення водія кандидатам у водії необхідно буде зробити 5 кроків:
- пройти теоретичну підготовку в автошколі та отримати про це свідоцтво, яке чинне 1 рік. (без складання внутрішнього іспиту);
- скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС для отримання можливості надалі проходити практичне навчання;
- вибрати автошколу для практичної підготовки і пройти там навчання;
- скласти внутрішній практичний іспит і отримати свідоцтво в автошколі, яке чинне 2 роки;
- у сервісному центрі МВС успішно скласти практичний іспит і отримати посвідчення водія.
Нагадуємо, що на Дніпропетровщині працюють 8 сервісних центрів МВС. Всі центри для зручності громадян відчинені 6 днів на тиждень, з понеділка до суботи, надають послуги з реєстрації, перереєстрації транспортних засобів та видачі і обміну посвідчень водія.
Наразі, на період дії воєнного стану, для обміну та відновлення посвідчення водія медична довідка не вимагається.