Поточний № 4 (1431)

19.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зеленський звернувся до українців


22.02.2022

Президент України Володимир Зеленський
звернувся до українців після визнання Росією
так званих «ЛНР» та «ДНР» та запевнив,
що «зараз немає причин для хаотичних дій».
«Ми залишаємось спокійними і впевненими у собі. За це хочу подякувати всім вам, нашим громадянам. Ви вкотре доводите – українці розумна і мудра нація. І попри все зберігає холодну голову, реагує спокійно, по-дорослому. Ми давно і до всього готові. Але причин для вашої безсонної ночі немає», – заявив президент.
Володимир Зеленський наголосив, що Україна однозначно кваліфікує дії останні РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. І відповідальність покладається на політичне керівництво Росії.
Президент додав, що визнання «республік» може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках норманді, і це руйнує усі зусилля дипломатії.
Він додав, що увечері 21 лютого пройшло засідання РНБО. Також Зеленський обговорив ситуацію з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Емманюелем Макроном, президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном та президентом Євроради Шарлем Мішелем. Планується розмова з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.
«…МЗС України направило державам-членам Радбезу ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Я ініціював скликання Радбезу ООН, спецзасідання ОБСЄ. Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації», – заявив Зеленський.
Крім того, було ініційоване екстрене скликання саміту Нормандської четвірки. Зеленський наголосив, що Україна очікує від партнерів чітких і дієвих кроків підтримки.
«Важливо побачити, хто для нас справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати РФ словами», – наголосив президент і додав, що Україна віддана політико-дипломатичному регулюванню.
Зеленський додав, що кордони України захищені і створена система тероборони. Він наголосив, що відповідно до статті 51 статуту ООН Україна залишає за собою право на колективну самооборону.
«Як тільки ми побачимо зміну ситуації, зростання ризиків – ви будете про це все знати. Зараз немає причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так і було надалі. Ми віддані дипломатичному шляху. Ми на своїй землі», – підсумував Зеленський.
Як відомо, президент Російської Федерації Володимир Путін визнав «незалежність» так званих «ЛНР» та «ДНР».
До того ж президент Російської Федерації Володимир Путін доручив Міноборони РФ ввести російські війська на територію ОРДЛО для «забезпечення миру».
Міністерство закордонних справ України заявило, що в разі визнання незаконних утворень в ОРДЛО, Росія нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей і процесу мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України.