Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

І грушевий конфітюр


04.09.2019

Сік з чорноплідної горобини
Зрілі ягоди промити, обсушити, залити сильно гарячою, але не киплячою водою (вона повинна повністю покрити ягоди, не більше), на добу залишити, потім злити настій в ємність. Знову залити ягоди таким же чином, знову залишити на добу і по закінченні цього часу злити другий відвар до першого, додати за смаком цукор і листя вишні, довести до кипіння, прокип’ятити недовго, розлити по банках і закупорити. 
Якщо в сік додається цукор, то класти його потрібно до нагрівання напою.
Сік чорниці  з м’якоттю
 Ягоди перебрати і промити, протерти через сито або перекрутити в м’ясорубці, всипати за смаком цукор, на середньому вогні довести до кипіння, розлити по стерильним пляшка банках, закатати.
Сливи мариновані 
 Сливи (краще «угорка») - кілограм, 250 мг води, 200 г цукру, пів чайної ложки меленої кориці, 3-4 гвоздички, 3-4 горошини перцю (чорного і духмяного), пів чайної ложки солі, 50 г 9% оцту.
Сливи ретельно миємо, звільняємо від кісточок і ділимо на половинки. Даємо трохи стекти воді і щільно заповнюємо стерилізовані банки і накриваємо кришками. 
Готуємо маринад: кип’ятимо воду з цукром і спеціями, охолоджуємо до кімнатної температури і додаємо оцет. У банки зі сливами заливаємо остиглий маринад, поміщаємо в каструлю для стерилізації (не забуваємо на дно покласти х/б тканину або спеціальну решітку, щоб не полопались банки). Заливаємо в каструлю холодну воду, на середньому вогні доводимо до кипіння і стерилізуємо 4-6 хвилин. Закручуємо банки і укутуємо для повільного охолодження. Такі мариновані сливи вже можна їсти через пару тижнів. Однак краще набратися терпіння і почекати до зими.
Грушевий конфітюр
Груші - 1,2 кг, три лимони, цукор - 1,5 кг,  корінь імбиру - 40 г, кориця - 2 палички.
Лимони помити і почистити. З м’якоті вичавити сік. Груші теж ретельно помити й очистити від шкірки і насіння. М’якоть порізати маленькими шматочками. Полити груші лимонним соком і подрібнити їх в пюре за допомогою блендера або кухонного комбайна.
Корінь імбиру помити і почистити. Порізати його маленькими шматочками. Викласти грушеве пюре в емальований посуд. Додати корінь імбиру, палички кориці і всипати цукор. Поставити на вогонь і довести масу до кипіння, постійно помішуючи. Продовжувати варити конфітюр на невеликому вогні до готовності. Потім палички кориці видалити, а конфітюр розлити в стерилізовані банки. Швидко закатати і перевернути. Залишити банки до повного охолодження. Зберігати в прохолодному місці.