Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«А ми вас завтра заморозимо!»


24.02.2011

Слова ці - ніякісінький не дитячий жарт, як може здатися на перший погляд. Ось так майже буквально працівники вельми солідної організації – ВАТ «Дніпропетровськгаз» - роблять подвірний обхід у Приоріллі і лякають своїх партнерів-селян, що використовують блакитне паливо для обігріву житла. Мовляв, якщо негайно не заплатите за всі використані куби - відріжемо вам газ… Така дія за оцих тривалих і нехарактерних для України морозів може призвести не лише до розмерзання системи водяного опалення, що означає чималі витрати на відновлення. Наслідком її може стати пряма загроза здоров‘ю і навіть життю людей, зважаючи на почасти поважний вік мешканців і обмежені можливості використовувати електрику чи дрова. Та навіть погроза такої дії абсолютно не бажана для доброго самопочуття і здоров‘я громадян, чиє життя і здоров‘я, згідно зі ст. 3 Конституції України, є найвищою соціальною цінністю.

БАГАТЬОМ українцям вбилося втямки минуле літо, коли після несподіваних харківських угод, після солодких запевнень, що відтепер газ буде дешевим, його ціну раптово підняли догори наполовину, чого в історії України ще не було. Така дія, певно ж, виглядає не як економічна доцільність (бо газ власного видобутку, який використовується в побуті, за собівартістю в кілька разів (!) нижчий за сьогоднішню його вартість), а як «кидання під танк» МВФ. Котрий наполягає, щоб вартість блакитного палива, незалежно від походження, була однаковою для всіх – громадян, працездатних і не зовсім, з дітьми чи без, для малих і підприємств-гігантів. А щоб відвернути певним чином увагу від цього неправедного дійства, кожному пенсіонеру надіслали цілий стос паперів для оформлення субсидії як малозабезпеченим. Те ж саме було обіцяне і працюючим з дещо меншим «порогом» досяжності. Та навіть тим небагатьом, кому вдалося оформити державну допомогу, не вдається убезпечити себе від надвисокого «газового» тиску підприємства-постачальника…
Житель Могилева Царичанського району Микола Супрун навіть не підозрював, що після оформлення державної допомоги з нього вимагатимуть значно більше обіцяних 10 відсотків:
- Раніше не знав, що це за слово «субсидія». А зараз без неї - зовсім ніяк. Вибір простий: або голодувати і платити за газ, або замерзати, трохи краще харчуючись… Бо пенсія, як у бомжа - 800 гривень, хоч і відпрацював майже 40 років на будовах майстром, виконробом. У дружини - те ж саме… До цього ми використовували до 2500 кубів газу на рік. Субсидії дали трохи більше - до 614 кубів на місяць, з обов‘язковою часткою оплати 180 грн. Через те, що допомога обраховувалась за ціною 0,72 грн./куб.м, а зараз, після майбутнього використання більше 2500 куб.м/рік - 1,10 грн./куб.м - утворюється неоплачена частка. Її наприкінці сезону погасить держава. А до нас чомусь приходять газівники: «Платіть, бо пеню нарахуємо!». Навіть не сподівався, що нам отаку свиняку підсунуть, а обіцяли - жодних проблем не буде… Дехто не витримує - платить. Дідусь один розповів: «Як насіли на мене: плати! Так я взяв, витяг «смертельних» грошей і заплатив…» Люди добрі, так це ж подвійна оплата! Адже собез свою частину обов‘язково доплатить! Ось так і воюємо, і невідомо, чим та війна закінчиться… Якщо ціна газу більше не зросте, то наступного сезону, сподіваюсь, у нас таких проблем не буде, бо обсяги використання не зміняться.
Схожа картина і в рядках зі звернення до редакції пенсіонерки Зінаїди Ковальової з цього ж села:
- Так гули усі навкруги – субсидія, субсидія! Ощасливимо вас, громадяни України! Послухали. Захотілось і нам субсидії… Подали всі папери. Приходить повідомлення - вашій сім‘ї із трьох чоловік необхідно сплачувати щомісяця 377 гривень, а використовувати газу не більше 860 кубів. Топимо ми, у норму вкладаємось, хоч раз у житті трохи тепліше, ніж завжди, стало… Коли це газівники: «Платіть за все, а то пеню нарахуємо!». Так у нас є субсидія! - кажемо. Наступного разу - знову за рибу гроші: «Платіть, а то газ відріжемо!». Де ж правда? За що на нас отак? Після їхніх відвідин кілька ночей майже не спала… А раптом і справді приїдуть і відріжуть? Що тоді - замерзати?
Про подібне раніше навіть чути не доводилося - щоб людям, у яких оформлена субсидія, погрожували пенею і припиненням подачі тепла. Та це ж справжнісінький абсурд! Ось як пояснює ситуацію начальник Царичанського управління праці та соцзахисту населення Геннадій Сердюк:
- Нашим управлінням на підставі постанов Кабінету Міністрів та розпорядження голови Дніпропетровської облдержадміністрації від 2.08.2010 р. «Про організацію роботи в області щодо посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг» на 1 січня 2011 р. 624 сім‘ям у Царичанському районі призначена субсидія на відшкодування витрат з оплати природного газу. Субсидія розраховується за показниками фактично використаних минулого року кубів, у межах діючих норм. Кожен отримувач субсидії повинен сплачувати щомісяця лише визначену йому частку і заповнювати картку реєстрації витрат газу. Наприкінці опалювального сезону наше управління разом із Царичанським УЕГГ звіряє показники і, в разі необхідності, донараховуємо субсидії. Лист про це направлений у ВАТ «Дніпропетровськгаз». Людям більше за визначену частку платити не треба. Інакше у них буде переплата.
Що ж, ситуація стає зрозумілою. Селяни, опалюючи оселю газом без субсидії, не використовують навіть встановлені обсяги… Бо не всім це недешеве сьогодні задоволення по кишені. І у разі призначення допомоги обраховується фактично використаний газ, а надається дещо більше. От цей «люфт», що за надвисоких цін сягає інколи 100-300 гривень, і став причиною походів попід хати з несподівано безапеляційним: «Платіть! Пеню нарахуємо! Газ відріжемо! Ви договір підписували» і т.п.
Справді, договір підписаний кожним. Але ж - за давніми цінами. До того ж доплату за послуги гарантує держава. Безпідставно вимагаючи в отримувача субсидії сплати ще й державної частки, ВАТ «Дніпропетровськгаз» у разі здійснення вимоги отримує… подвійну оплату, що є прямим шахрайством. У зв‘язку з численними скаргами на дії газівників 14 лютого в.о. голови Царичанської райдержадміністрації Микола Трень провів господарську нараду. На ньому начальник Царичанського УЕГГ Михайло Нікітін зробив доповідь «Про стан розрахунків за газ сім‘ями, які користуються субсидіями». Як з‘ясувалося, усі вони добросовісно сплачують визначену частину, управління праці і соцзахисту теж щомісяця перераховує свою. А зайвину «першовідкривачів» субсидії оплатить у травні. Після розгляду ситуації Михайло Нікітін запевнив, що нікому із отримувачів субсидії газ відрізати не будуть.
Здавалося б, ця схожа на детективну історія має щасливий кінець. Якби ж апетит монополіста на ринку суттєво пригас бодай до тих, хто має право на допомогу. А так – пообіцяли не відрізати, але не ходити до осель – цього не було. Свого часу народні слуги, віддаючи енергетичні сфери у конкретні приватні руки, мотивували це дійство «більш ефективним наданням послуг». От і маємо… Дійшло до того, що Царичанський РЕМ, наприклад, навіть не попереджує про відключення і при сумі боргу в 50 гривень (!) автоматично «вирубує» напругу. Направо і наліво, безоглядно… У газівників апетити, за твердженням користувачів, менші, але теж, як видно - без огляду на статус.
Легше, кажуть люди, з отим ящиком домовитися, що вони в нього дивляться, аніж з ними…
Вочевидь, давно визріло питання правового захисту селян у стосунках з монополістами. Для «броні» від абсолютно непрогнозованого за наслідками відключення газу і електроенергії договір на надання послуг має містити такі пункти:
1) отримувачам субсидії забороняється припинення надання послуг;
2) у зв‘язку з ростом цін підвищити суму можливого боргу: з електроенергії – до 300 грн., природного газу – до 1000 грн.;
3) забороняється відключення енергії хворим, сім‘ям з дітьми, усім, хто має затримки з виплати зарплат і пенсій;
4) відключення проводити лише за письмової згоди виконкомів сільських рад, письмового попередження боржника, якому надається після цього місяць на погашення боргу (або рік – на реструктуризацію).
Лише за допомогою цих та подібних їм пунктів можна сподіватися на те, що завтра селянам не доведеться безпідставно мерзнути. Іншої ради нема. Вочевидь, це має зрозуміти і наш уряд, який і затверджує порядок надання послуг обома монополістами.

Григорій ДАВИДЕНКО.
Дніпропетровська область.