Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить з нами»


30.05.2013

5 червня - Всесвітній день довкілля

Ось так було поставлено питання у зверненні, що надійшло 11 травня 1971 року генсеку ООН від 2200 діячів науки та культури з 23 країн світу. А за рік по тому у Стокгольмі відбулася всесвітня конференція із захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав світу, у тому числі і Радянського Союзу. Учасники цього зібрання й прийняли рішення про щорічне проведення Всесвітнього дня довкілля 5 червня.
Тож коли нині ми ведемо мову про захист довкілля, маємо розуміти, що йдеться про захист кожної людини і людства загалом. Чи варто нагадувати, до яких жахливих наслідків призводить нехтування екологією? Тут і чорнобильська трагедія, яка стала можливою через людську самовпевненість та безвідповідальність, і сотні квадратних кілометрів територій, де землі виведені з господарського користування через ерозію ґрунту, знищені ліси та занедбані водойми... А глобальне потепління, яке вже викликає не лише занепокоєння експертів, а й зумовлює суттєву зміну клімату на планеті! Чим далі ми рухаємось у своєму «цивілізаційному» поступі, тим більше шкоди завдаємо довкіллю, а отже, й майбутнім поколінням, ставлячи під сумнів саме існування людства. Щоразу виникає питання: а що робимо, аби не допустити цієї глобальної трагедії не лише для планети Земля, а й Всесвіту? Майже нічого! Адже запобігти трагедії можуть і повинні не тільки уряди та природоохоронні організації, а й кожний із нас.
А щорічні лісові пожежі через недбалість відпочивальників, туристів так званих? А засмічення берегів та самих річок і водойм? Жах охоплює, коли бачиш неймовірну кількість побутового сміття, яку витягають з них під час очищення. І що ж? Обурюємось і... Знову принагідно викидаємо швейні машинки Зінгер до найближчої річки, туди ж прямують і старі автошини, не кажучи про такі дрібниці, як ПЕТ- пляшки, пачки з-під цигарок тощо.
Мабуть досить уже вмовляти наших громадян не смітити, шанувати себе та довкілля, не руйнувати природу. Необхідно просто запровадити жорстку відповідальність за кожну викинуту поза урною цигарку, за поламаний кущ чи дерево…