Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Або цей перевізник, або - ніякого?


26.04.2012

Новорічні застереження «Сільських новин» про надмірну для селян крутість тридцятивідсоткового підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті, санкціоновані з 19 грудня минулого року, здійснються. До того ж у спосіб, про який «батьки» підвищень, мабуть, і гадки не мали. Адже ринок автоперевезень з наближених до Дніпродзержинська Курилівки та Миколаївки Петриківського району з 15 по 21 березня пустував, на маршрут не вийшов жоден автобус. Натомість близько восьми тисяч мешканців обох селищ шість днів не могли потрапити вчасно на роботу, навчання тощо. У такий спосіб перевізник - приватне підприємство «Матеріал - сервіс» - вимагав збереження підвищених ним на 50 відсотків цін на проїзд.
Ці неймовірні факти зчинили справжню суспільну бурю. Адже послуги громадського транспорту є соціально значимими послугами, без яких не обійтися. Право надавати їх автоперевізник виборює на тендері. І зобов'язується професійно обслуговувати пасажирів за затвердженим паспортом маршруту. Та, як виявилося, в гарячці боротьби взяті зобов'язання можуть і забутися. А винними у невиконанні взятих на себе перед облдержадміністрацією зобов’язань директор ПП « Матеріал - сервіс» Олександр Репетій вважає ... пасажирів.

ПЕРЕДІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ
Що ж, і так буває - життя кращає, проїзд - дорожчає... Втім, сьогодні статки українців чомусь не встигають за цінами. Тому будь-яке підвищення болісно сприймається суспільством. Тим паче, на десятки відсотків. Нові ціни на маршруті Дніпродзержинськ - Курилівка - Миколаївка почали діяти з 8 березня. Проїзд із Миколаївки (найвіддаленіша зупинка Сомівка, 25 км ) із 7 грн. стрибонув до 10 грн. 80 коп, тобто на 54 % і тому подібне відповідно до кілометражу. Люди почали бити у всі дзвони - допоможіть! Та ніхто на це не зважав. Ось що повідомила курилівський селищний голова Олена Саєнко :
- Через постійні скарги жителів тричі телефонувала до «Матеріал - сервісу». Та ніхто не зрозумів складності ситуації і не приїхав. 15 березня мешканці обох селищ провели спільний сход. Люди аргументували незаконність цінового свавілля перевізника, пропонували конструктивні рішення для кращого обслуговування. Як приклад розглянули бюджет сім'ї, у якій двоє дітей навчаються у дніпродзержинських коледжах за власний кошт без стипендій, а батьки разом заробляють 3700 грн. Цій родині лише на проїзд потрібно 2200 грн. А на все інше залишається 1500 на чотирьох, що утричі менше прожиткового мінімуму. Нові ціни не по кишені усім селянам.
За рішення про відновлення старих цін на сході проголосували одностайно і затвердили його протоколом із підписами 163 учасників. Для координації дій була обрана ініціативна група із восьми жителів. Водій першого автобуса, якому повідомили про рішення громад, після консультацій з дирекцією припинив рух. Як з'ясувалося - на цілих шість днів...
Далі розповідь члена ініціативного комітету
Олега Потапенка:
- До автобуса прибули працівники міліції і «Матеріал - сервісу». Останні вдалися до образ жителів селищ, що зафіксовано в міліцейському протоколі, і заявили: «Ви нас на колінах будете просити, щоб ми вас возили». Раніше маршрут з Миколаївки до Лівобережжя Дніпродзержинська набагато краще і за прийнятними цінами обслуговував приватний підприємець Микола Поцілуйко. Та маршрут у нього відібрали, не допомогло навіть звернення до суду. Своїх працівників підвозив і Дніпровський металургійний комбінат, але і йому заборонили це робити. Так і став «Матеріал - сервіс» монополістом. Останнє підняття цін зроблене на підставі розпорядження голови Дніпропетровської ОДА «Про підвищення на 30% вартості проїзду в громадському транспорті на внутрішніх обласних маршрутах з 19 грудня 2011 р.», яке базується на постанові Кабінету Міністрів України від 28 серпня 1996 р. № 1002 «Про переоцінку товарів (робіт, послуг) в умовах грошової реформи». Навіщо піднімати ціни, коли і діючі дають перевізнику пристойну рентабельність? І чому за «круглим столом» у Петриківській РДА в.о. начальника транспортного управління Дніпропетровської ОДА Віталій Юрченко за участю 11 телеканалу заявив: « Буде або цей перевізник, або ніякого!»?

МЕМОРАНДУМ ПІДПИСАЛИ НЕ ВСІ
Для «розрулювання» надзвичайної ситуації в Петриківському районі була створена робоча група у складі представників перевізника, Петриківської райдержадміністрації, членів ініціативного комітету і селищних голів - курилівського Олени Саєнко та миколаївського - Василя Пивовара. Про її діяльність голова Петриківської райдержадміністрації Володимир Муха повідомив наступне:
- Була перевірена трьома автомобілями протяжність маршруту Миколаївка - Курилівка - Дніпродзержинськ, на підставі розпорядження Дніпропетровської ОДА про тридцятивідсоткове підвищення тарифів узгоджені нові, зменшені ціни. Так, проїзд з Дніпродзержинська до Миколаївки (Сомівка) замість 10 грн. 80 коп. коштує 8 грн. 10 коп. (у лютому був 7 грн. - Прим авт.), до Курилівки замість 6 грн. 75 коп. - 5 грн. 15 коп (було 4 грн. 75 коп.). Та на підписання нових цін ніхто із членів ініціативної групи не прибув, хоча й були повідомлені. Відтепер оскаржити узгоджені ціни можна лише в суді...
А представники обох громад свою відмову від підписів пояснюють тим, що не мають повноважень на підвищення цін. У них є лише право на відновлення старих 7 грн. до Миколаївки і 4 грн. 75 коп. до Курилівки. Головний аргумент - давні ціни рентабельні і без підвищення, особливо у весняно - осінній період. Коли місця пасажирів займають ще й чимало міських жителів, членів кількох товариств садоводів на селищних землях.

ПІСЛЯ МЕМОРАНДУМУ
3 21 березня рух автобусів відновився за «погодженими» цінами. Так вперше в історії Дніпропетровщини курилівська і миколаївська громади домоглися спільної перемоги. Бо фактично більш ніж на дві третини «пригасили» цінові апетити перевізника. Та останній, на думку мешканців, не взяв до уваги численні претензії і вже після засідань робочої групи не лише не збільшив число рейсів, а навіть почав... скасовувати зупинки. Про це розповідають жителі селищ.
Юрій Білий, сел. Курилівка, верстатник:
- Накипіло на душі не лише в мене - у всієї зміни. На роботу їздимо на одній нозі, бо другу нема де поставити. Доки доїдеш - вже й втомився, хоча ще й не працював... З Лівого до Дніпродзержинська така ж відстань, як і з Курилівки, та люди там за три гривні сидять, а ми за п’ять з копійками стовбичимо, як бички в банці. Раніше возили автобуси ДМК, ми брали місячні проїздні квитки, кожний мав місце. Коли нас «перетиснув» до себе « Матеріал - сервіс», то були обіцяні окремі робочі рейси. Нічого немає... А щойно навіть зупинку Жовтнева на початку селища скасували, і Чопенка також. Щоб люди не пересідали на міські маршрутки і не економили при цьому кілька гривень за рейс.
Світлана Підіско, сел. Курилівка:
- Бувало й раніше, перевізник день - два не возив пасажирів, зараз - скасував зупинки. В якому віці ми живемо? Невже не можна хоч щось вирішити? Петриківська влада діє за принципом «і вашим, і нашим».
Валентина Караул, с. Миколаївка:
- У березні на шість днів нас кинули напризволяще. І пішки ходили, і велосипедами їздили ... Хто чим, на роботу й з роботи хоч літак замовляй. Тепер з «ночі» в автобус не сядеш. Дачники, всім треба їхати... Водії часто повертають біля кафе «Матадор» у Курилівці, так ближче на три кілометри, але гроші беруть і за них. Отака в Репетія «арифметика», яку він прикриває розпорядженням адміністрації. Чому не можна узаконити в ДАІ цей маршрут і брати з людей менше? Виходить, ми працюємо, щоб заплатити за проїзд, а не їздимо, щоб заробити.
Володимир Ярошенко,
сел. Курилівка, доменщик:
- Наше селище перерізане мостовим переходом, жодного пішохідного переходу, це небезпечно. Од міста ми не далі за Лівий Берег, а ціни на проїзд майже удвічі більші. Чому - ніхто не знає. Брудні вікна, за ними нічого не видно, і салон. Треба запровадити вартість квитка по зонах. Ми не хочемо їздити в таких скотарниках, ще й за скажені гроші. Вже зверталися до профкому комбінату, щоб знову возили своїми автобусами. Але кажуть, що немає ліцензії.
На своєму другому сході 26 березня курилівська і миколаївська громади об'єднали вимоги: повернення попередніх цін на проїзд і скасованих зупинок; скорочення довжини маршруту та збільшення кількості рейсів; проведення публічного тендеру за участі громад селищ і всіх зацікавлених перевізників.
На думку членів ініціативного комітету, управління транспорту, зв'язку та дорожнього будівництва облдержадміністрації має визначити долю діючого перевізника. Бо той кількаразовими відмовами від перевезень, накручуванням цін тощо поставив під сумнів власну професійну придатність, пасажири не задоволені ні якістю, ні вартістю послуг. І чи мав право перевізник застосовувати грудневе тридцятивідсоткове підвищення внутрішньообласних перевезень на приміському транспорті? Бо погоджені 8 грн. 10 коп. дають 32,4 коп. за кілометр, що набагато більше 24 внутрішньообласних копійок навіть з ПДВ! Цю «арифметику» має ретельно перевірити Державна інспекція по контролю за цінами.
Непросту ситуацію на курилівсько-миколаївському маршруті намагається нормалізувати і місцева влада. Позавчора сесія Курилівської селищної ради розглянула колективну скаргу більше 50 мешканців селища,які постійно користуються громадським транспортом. Депутати вирішили звернутись до дирекції перевізника (ПП «Матеріал-сервіс») щодо причин скасування кирилівських зупинок «Жовтнева» і «Чопенка», порушення паспортного маршруту тощо. Звернення з приводу високої вартості і низької якості отримуваних транспортних послуг селищні депутати направили і до відповідних державних органів.
Сподіватимемось, що подальший перебіг подій, про які «Сільські новини» інформуватимуть своїх читачів, буде сприятливим для жителів обох давніх придніпровських селищ, які вимагають не чогось неможливого, а лише гарантованого Конституцією ставлення до себе, як до громадян правової держави Україна.

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.