Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Аграрії підраховують втрати урожаю


31.07.2015

Природа, як завжди, внесла свої корективи

- Цьогорік за 7 місяців випала річна норма опадів, - констатує свої підрахунки голова Дніпропетровської обласної асоціації фермерів Леонід Каніболоцький. - З одного боку ми отримали крупне, красиве зерно, однак липневі дощі не дали можливості використовувати навіть світловий день. Через підвищену вологість доводилося повертати комбайни, які вийшли в поле. Тому не встигали, і навіть такий гарний сорт, як Богдана став осипатися. Якби були зерносушарки, можна було б відправляти ці партії зерна на досушку. Але, на жаль, фермер цього собі дозволити не може.
Вплинули опади і на хлібопекарські властивості пшениці. Показники наявності білка і клітковини нижчі, ніж мали у попередні роки, незважаючи на те, що тут дотримувались всіх технологічних прийомів. Тож природа, як завжди, внесла свої корективи в очікування хліборобів. Ціна на елеваторах на сьогодні – 3520 грн. за тонну. Отримають хлібороби прибутки чи збитки, залежатиме від урожайності. У СФГ «Престиж» вона сьогодні сягнула 50 ц/га.
- По району врожайність ранніх зернових нижча - близько 30 центнерів на круг, - розповів «Сільським новинам» начальник управління агропромрозвитку Петропавлівської райдержадміністрації Анатолій Таранченко. – Зокрема, озима пшениця дала 31,8 центнера з гектара, озимий ячмінь - 33,4. Напевно, у виграші будуть ті сільгоспвиробники, які притримають зерно до кращої ціни і таким чином поліпшать свої фінансові результати.

Світлана МАРКОВА.