Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Аграрії роблять ставку на сою


11.11.2010

За словами сільгоспвиробників, останнім часом саме ця культура приносить чималі дивіденди. Крім того, не боїться ні морозів, ні дощів. У 2010-му фермери повинні зібрати рекордний врожай - більше 1,5 мільйона тонн сої. За підрахунками фахівців, це на 53 відсотки більше, ніж вдалося зібрати торік.

В ОЧІКУВАННІ РЕКОРДНОГО ВРОЖАЮ
“Ми бачимо, що пізні культури показали себе набагато краще, ніж ранні. В основному це пов’язане з погодними умовами. Якщо говорити про соняшник, то ми виходимо на врожай минулого року. Навіть дещо більше - близько 6,5 мільйона тонн. По сої, зважаючи на те, що були збільшені посівні площі під цю культуру, відповідно врожайність була на рівні 15-16 центнерів з гектара. А це значить, ми можемо одержати рекордний результат”, - розповідає аналітик аграрного ринку Володимир Лапа. Більш того, якщо вірити статистичним даним, Україна входить до числа держав, які є лідерами з вирощування сої. Перше місце посідають Сполучені Штати Америки. Там урожай збирають на рівні 80 мільйонів тонн. На другому місці - Бразилія, де вирощують 57 мільйонів тонн. В інших держав показники більш скромні. За словами фермерів, вирощувати сою в Україні – досить-таки прибутково. До того ж, саме ця культура збагачує ґрунт азотом на 70 відсотків, що дає змогу аграріям істотно заощаджувати на азотних мінеральних добривах. Як стверджують фахівці, найвигідніше сіяти сою в лісостеповій зоні України.

ПОПИТ НА СОЮ - ЗРОСТАЄ
За словами експертів, попит на сою з кожним роком зростає. Якщо 40 років тому в світі врожай сої складав трохи більше 30 мільйонів тонн, сьогодні фахівці говорять уже про 253 мільйони. Як стверджують вітчизняні виробники сої, ця культура одна з найбільш рентабельних. “Скажімо, якщо гектар сої на сьогоднішній день дає 25 центнерів, а це 2,5 тисячі тонн, то з огляду на ціни на ринку - це буде близько 7 тисяч гривень. Мінус витрати, нехай вони складають 1,5-2 тисячі гривень, маю на увазі витрати з хімікатами, з посівними матеріалами”, - каже фермер Владислав Чадій.
КОМУ ПРОДАТИ ВРОЖАЙ?
За словами сільгоспвиробників, виторг залежить від того, кому фермери будуть змушені продати продукцію. Переробні підприємства пропонують від 3-х до 3,5 тисяч гривень за тонну. Однак це без урахування вартості доставки. Ще один варіант - продати вирощену сою приватному зернотрейдеру. Правда, у цьому випадку ціна може бути нижчою. “Є зернотрейдери. Ось їм ми продаємо дешевше. Приблизна ціна 2650-2700 за тонну”, - розповідає Владислав Чадій.

СТИМУЛ ДЛЯ АГРАРІЇВ
На даний момент світові ціни на культуру стимулюють аграріїв вирощувати сою на експорт. Якщо 6 років тому вартість зерна була на рівні 270 доларів за тонну, сьогодні вона складає практично 400 доларів. “І скажемо так, якщо в минулому сезоні ми приблизно 700 тисяч тонн сої переробили і приблизно 280 тисяч тонн експортували, то цього року - 50 на 50. Переробка сої зросте не набагато, але дуже різко зросте експорт сої. Це приблизно 720 тисяч тонн буде перероблено і 720 тисяч тонн сої буде експортовано”, - констатує аналітик аграрного ринку Микола Верницький.
Крім того, на думку фахівців, інтерес аграріїв до вирощування сої підігрівається попитом на культуру на українському ринку. Саме соя входить до раціону птиці, свиней і великої рогатої худоби. За даними аналітиків, вітчизняному тваринництву потрібно більше 1 мільйона тонн шроту. Щоб одержати продукти переробки сої в необхідних обсягах, культуру потрібно сіяти на площі 950 тисяч гектарів і щороку збирати більше 1,5 мільйона тонн. Тому для розвитку тваринництва в Україні до 2015 року посівні площі під сою необхідно збільшити до 2,5 мільйона гектарів, стверджують аналітики.
Український Бізнес Ресурс.