Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Аграрна наука допоможе


03.03.2016

Тепла погода на Дніпропетровщині дозволила озимим добре перезимувати, а рання весна ще зміцнить їх. Рослини будуть підживлювати та захищати від шкідників. Близько 5-10% слабких посівів пересіють ячменем, кукурудзою та соняшником. Відтак попри аномально суху осінь прогноз на врожай зернових 2016 року оптимістичний. Про це повідомив начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький під час науково-практичної конференції «Особливості проведення весняно-польових робіт в агроформуваннях Дніпропетровської області», яка пройшла на базі Державної установи Інституту сільського господарства степової зони НААН України.

ПІД ЧАС практичної частини конференції директор ІСГСЗ, член-кореспондент НААН України Анатолій Черенков представив зразки монолітів озимих культур, завдяки яким було відображено біологічний стан озимих: пшениці, ячменю та ріпаку, висіяних по різних попередниках та в різні строки.

У діловій розмові, яка торкалась особливостей проведення весняних польових робіт, взяли участь перший заступник голови ОДА Олег Кужман, директор Інституту сільського господарства степової зони, член-кореспондент НААН України Анатолій Черенков, народний депутат Вадим Нестеренко, академік-секретар відділення рослинництва НААН України Олександр Іващенко, завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих культур Микола Солодушко, завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів кукурудзи Микола Дудка, завідувач лабораторії ярих зернових і зернобобових культур Анатолій Гирка, завідувач кафедри агрохімії Дніпропетровського аграрно-економічного університету Сергій Крамарьов. Також відбулися презентації новітніх розробок підприємств, які працюють в галузі агропромислового виробництва.

«Осінь минулого року була важкою. Дощу не було протягом 80 днів – така погода не спостерігалася останні півстоліття. Ми сіяли озимі в сухий ґрунт, тому стан сходів викликав велике занепокоєння. Однак зараз аграрії зітхнули з полегшенням. Тепла зима зберегла навіть ослаблені посіви. А рання весна дозволить їм ще реабілітуватися. Говорити про рекордний врожай, як минулоріч, не доводиться. Проте на середні показники розраховуємо. Це дозволить нам повністю забезпечити продовольчу безпеку області», - зазначив Вадим Удовицький.

На Дніпропетровщині посіяли майже 450 тис. га озимої пшениці, близько 74 тис. га озимого ячменю, 64 тис. га озимого ріпаку та 3 тис. га озимого жита. Пересіяти аграрії планують до 10% найслабших рослин. Замість них сіятимуть ярі культури – ячмінь, кукурудзу та соняшник.

«Ми вирощуємо пшеницю, рапс, кукурудзу, ячмінь, соняшник. Врожай буде залежати від того, як господарство буде доглядати за рослинами. Та, звичайно, від погоди. Очікуємо врожай трохи менший, ніж минолоріч», - поділився своїми прогнозами директор ТОВ «Агрополімердеталь» Солонянського району Костянтин Под’ячев.

У 2016-му аграрії планують зібрати понад мільйон тонн пшениці. Це вдвічі більше за потребу області в продовольчому зерні.

На знімках: директор Інституту сільського господарства степової зони НААН Анатолій Черенков (зліва) ознайомив першого заступника голови ОДА Олега Кужмана (у центрі) з історією провідного наукового аграрного центру України, розробками вчених-селекціонерів та запевнив, що співпраця сільгоспвиробників з аграрною наукою, як завжди, даватиме позитивні результати;

високоврожайне насіння гібридів кукурудзи Інституту сільського господарства степової зони НААН та спеціальна література, підготовлена вченими-селекціонерами.

Фото Олександра ПЕТРЕНКА.