Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Аграріям - достатку, а нашій Україні - миру!


12.01.2018

Час летить невпинно, і вже перегорнуто сторінку 2017-го року. Він був  вдалим для аграріїв Придніпров’я, хоча і спостерігалися складні погодно-кліматичні умови. Дотримання всіх агротехнічних заходів, оптимальних строків сівби, збирання дозволили хліборобам краю отримати валове виробництво сільгосппродукції близько 3,6 млн. тонн. І це не випадково, оскільки вагомий ужинок в понад 3 млн. тонн Дніпропетровщина має впродовж останніх 5 років. За підсумками збирання ранніх зернових найвищі показники врожайності отримали хлібороби Новомосковського, Покровського, Дніпровського районів. За підсумками збирання пізніх культур в області отримано понад 1 млн. тонн кукурудзи, 1,2 млн. тонн соняшнику. Осінній комплекс робіт стартував ще влітку, коли наприкінці серпня було посіяно 87,6 тис. га озимого ріпаку. До речі, у деяких господарствах Нікопольського, Дніпровського районів ця економічно вигідна культура показала врожайність 36-40 центнерів з гектара, а ціна ріпаку становила понад 12 тис. гривень за тонну.
Як часто буває, минулої осені озимі культури довелося сіяти у суху землю, з надією, що опади все-таки будуть. Метеорологи обіцяли затяжну і теплу осінь. Прогнози справдилися. Зокрема, сходи озимого ріпаку на рівні 82 відсотків – у доброму і задовільному стані. Всього ж озимі культури зайняли 673 тис. га, що на 10 відсотків більше показника минулого року. Основна культура – озима пшениця – займає площу 505 тис. га, що на 5 відсотків більше, ніж рік тому.
Разом з науковцями Інституту зернових культур НААН проводимо моніторинг стану озимих культур: 82 відсотки їх знаходяться у доброму і задовільному стані. Озима вегетує, а запаси вологи  через щедрі дощі – більші за  норму.
У тваринництві збільшується виробництво м’яса, яєць, птиці. Лише поголів’я свиней зменшилося через спалахи АЧС на території України.  Але вже є великі проекти щодо збільшення поголів’я свиней вже у 2018 році, оскільки на сьогодні це – рентабельний напрямок.
У минулому році вироблено близько 300 тис. тонн молока, у т. ч. 77 відсотків – господарствами населення. Ринок молочного тваринництва привабливий для крупних підприємств АПК. Особливої уваги заслуговує досвід молочно-виробничого комплексу «Катеринославський» у Дніпровському районі  –  на сьогодні це найсучасніше підприємство в Україні. Такий досвід узагальнюють наші сільгосптоваробники. Наприклад, у Царичанському району ТОВ «Націонал плюс» розпочало зведення аналогічного тваринницького комплексу – вже завезено обладнання, а проект пройшов відповідну експертизу. 
Як відомо, у минулому році за підтримки уряду Канади у Васильківці введено у дію першу чергу сучасного кооперативного елеватора на 12 тис. тонн зерна. Будівництво продовжуватиметься і далі. Також у Покровському районі теж за підтримки уряду Канади та дорадчої сільськогосподарської служби було відкрито вже другу демонстраційну ферму. У цьому році заплановано зведення переробного підприємства. За основу взято канадський досвід, коли в одному приміщення буде міні-маркет, кафе, і тут же, за склом – молокозавод. Аби будь-який відвідувач міг спостерігати, як пакується молоко та сметана.
Хочу сказати ще про одну добру справу, якою займаються фахівці ПВФ «Агроцентр», яку очолює патріот України Михайло Карпенко. Окрім агровиробництва, тут захопилися ідеєю створення модерного українського трактора. За два роки вже виготовлено 24 одиниці  сучасної техніки. На випробуваннях у господарствах ці трактори зарекомендували себе якнайкраще. Сьогодні ця техніка проходить етапи сертифікації, стандартизації, технічного нагляду. Є сподівання, що трактори «Січеслав», вироблені на підприємстві «Агроцентр», ввійдуть до реєстру сільгосптехніки вітчизняного виробництва, на яку розповсюджується урядова програма зі 20-відсоткового здешевлення. 
До речі, в області розроблена комплексна програма підтримки АПК у 2017-2021 рр., одним з напрямків якої передбачено 30-відсоткове зменшення вартості придбання вітчизняної сільгосптехніки,  у тому числі і тракторів. Це дозволить підвищити купівельну спроможність аграріїв та оновити технічний парк завдяки здешевленню вартості придбаної техніки українського виробництва. 
Будемо сподіватися, що 2018-й рік принесе українським аграріям достаток, а нашій державі – мир і спокій.
Вадим УДОВИЦЬКИЙ,
начальник управління 
агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА.