Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Агро-2011»: перспектива розвитку


10.06.2011

Традиційна щорічна міжнародна виставка-ярмарок «Агро-2011» цього разу пройшла у Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті столиці України. Відкрили її Прем‘єр-міністр України Микола Азаров і міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

НАПЕВНО, аби повністю оглянути всі експонати виставки, поспілкуватися з її учасниками та гостями, не вистачило б і чотирьох днів її роботи. Щороку збільшується кількість вітчизняних та зарубіжних учасників, які широко представляють усі галузі АПК. А відтак складається враження, що ніякого занепаду ані в державі, але в агросекторі немає.
- Я на такій виставці вперше, – ділиться враженнями молодий фермер Роман Марчук із Рівненщини. – Мене цікавлять технології вирощування свиней. Вже годину милуюся живими експонатами, які привезли племгосподарства з багатьох областей України.
- А ми вже домовились про придбання птиці, - каже Соломія Лівицька зі Львівщини. – Наш керівник хоче серйозно зайнятись птахівництвом, впевнений, що справа ця, на відміну від тваринництва, прибуткова. Тим паче, маємо власну кормову базу.
На виставці були представлені як традиційні, так і нові тематичні розділи. Зокрема, технології та обладнання для виробництва біопалива, лабораторії та інновації в АПК, харчова промисловість та продовольча безпека країни, розвиток сільських територій та соціальної сфери села.
У рамках виставки відбувся Всеукраїнський форум сільських та селищних рад «Розвиток сільських територій – основа аграрної стратегії України», ініційований Мінагрополітики разом із Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад. Участь у ньому взяли голови сільських та селищних рад, керівники обласних і районних державних адміністрацій, громадських організацій, представники освітянських та наукових установ аграрного спрямування.
Тож присутність тут Сурсько-Литовського сільського голови Григорія Андрєєва та Степового сільського голови Юрія Світличного (Дніпропетровський район) цілком закономірна.
- У нашій сільській територіальній громаді є вже чимало напрацювань. А вирішення питань соціального розвитку неможливе без фінансового наповнення місцевих бюджетів та ефективної роботи агроформувань, які знаходяться на території сільської ради. Тісна співпраця у нас із ТОВ «Універсалзернопродукт», очолюваним депутатом райради Костянтином Купріяновим, ТОВ «Агроінвест», яким керують теж наші районні депутати Олег Рубль та Володимир Петренко, - сказав Г. Андрєєв.
Для начальника управління агропромислового розвитку Барської райдержадміністрації (Вінницька область) Анатолія Каська ця виставка стала ювілейною, оскільки приїхав до Києва вдесяте.
- Шістнадцять представників району, з яких вісім керівників господарств – у такому складі ми на «Агро-2011».
Анатолій Павлович відзначив, що цьогорік нарівні з імпортною потужною технікою тут представлені й кращі вітчизняні зразки.
- Дійсно, у господарствах «іноземці» ходять без ремонту два-три сезони, - каже він. – Нашу ж техніку через низьку якість металу, а не всього механізму, вузлів чи деталей треба ставити у майстерню щосезону. Відтак, сільським машинобудівникам слід добре попрацювати, аби наша техніка, особливо грунтообробна, могла б достойно почуватися на землях Барського району, де складні глинисті грунти, в яких всього два відсотки гумусу.
Анатолій Касько стурбований ще й станом ярих культур, оскільки з 12 квітня у регіоні не було жодної краплини дощу:
- Важко спрогнозувати врожайність, оскільки праця хліборобська значною мірою залежить від погоди.
На «Агро-2011» побував і Віктор Карпенко, голова ради сільгосппідприємств Дніпропетровської області.
- Щойно завершив свою роботу зерновий форум, - сказав він. – За прогнозами фахівців, у всьому світі зменшується виробництво зерна. А тому сільгоспвиробникам України треба добре попрацювати, аби забезпечити і себе, і сусідні держави якісним зерном і стати житницею Європи. Шкода лише, що чи не кожного року змінюються правила і умови гри на вітчизняному зерновому ринку. Очікуємо також змін на ринку землі. І невідомо, як усе це вплине на кінцевий результат роботи сільгосппідприємств та їх фінансовий стан.
За словами Віктора Карпенка, виставка «Агро-2011» ще раз підтвердила, що в Україні вже склався аграрний ринок, який передбачає конкуренцію і якість продукції. Споживачеві сьогодні є з чого вибирати. Це стосується і технологій, і насіння, і техніки.
Учасники і гості виставки, в тому числі й кореспонденти «Сільських новин», тривалий час насолоджувались живою українською музикою у виконанні самобутніх творчих колективів Вінницького державного агроуніверситету. Якщо випускники цього вузу з таким же завзяттям будуть працювати в агросекторі України – можна бути впевненим: через якихось років п‘ять ми Європу таки наздоженемо.

Павло ЯКОВЕНКО, Володимир ВАСІН, спеціальні кореспонденти.
м. Київ.