Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Агрострахове бюро


03.02.2011

В Україні створене Агрострахове бюро.Це сталося 1-го лютого на Установчих зборах, в яких взяли участь представники 15 страхових компаній, що надають послуги страхування сільськогосподарських ризиків, а саме: Альфа-Гарант, АСКА, Брокбізнес, Еталон, Європейський страховий альянс, ІНГО-Україна, Оранта, Оранта-Січ, Провідна, Страхова група «ТАС», Українська аграрна страхова компанія, Українська пожежно-страхова компанія, Українська екологічна страхова компанія, Універсальна, Уніка. Всі вони займають провідні позиції на ринку агрострахування.

УСТАНОВЧИМ зборам передував тривалий процес вироблення спільних позицій. Нагадаємо, що ще влітку минулого року представники трьох асоціацій страховиків (Ліги страхових організацій, Асоціації «Страховий бізнес» та Української федерації убезпечення) звернулися до Проекту Міжнародної фінансової корпорації «Розвиток агрострахування в Україні» з проханням координувати процес створення Бюро.
Керівник Проекту IFC Гарі Роше зазначив: «Україні треба рішуче рухатися вперед в розвитку агрострахування, адже всі країни світу, які роблять ставку на аграрний сектор, сприяють розвитку агрострахування, без нього українські аграрії втрачають конкурентну перевагу порівняно з аграріями цих країн».
Страхові компанії засновують Агрострахове бюро, щоб об’єднати зусилля в створенні нових, більш досконалих страхових продуктів, що відповідають потребам аграріїв, створенні єдиної бази даних, що дозволить розраховувати страхові тарифи на основі актуарних розрахунків, організації навчання для спеціалістів страхових компаній та забезпеченні дотримання стандартів поведінки на ринку агрострахування. За задумом засновників, приналежність до Агростраховго бюро має стати свого роду гарантією якісного страхування, що відповідає кращим світовим стандартам.
Зокрема, Проект IFC допомагатиме своєю участю в розробці та втіленні в практику стандартизованих страхових продуктів, гостру потребу в яких вже сьогодні відчувають аграрії та страховики.
Розробка стандартизованих страхових продуктів є міжнародною практикою, яка запроваджується в Україні. Проект IFC вже запропонував агрострахового ринку п’ять таких продуктів: для пшениці, жита, тритикале, ячменю та ріпаку. Поточного року перелік таких страхових продуктів поповниться трьома новими.
За даними Гарі Роше, сьогодні фахівці очолюваного ним Проекту приблизно 50% часу присвячують розробці та втіленню нових стандартних страхових продуктів. «Зі створенням Бюро ми зможемо працювати більш сфокусовано і збільшити цей показник до 70%».
Гарі Роше визначив принципи, виконання яких забезпечить ефективне функціонування Агрострахового бюро. Вони, зокрема, передбачають створення Депозитарію даних та системи управління ними, дотримання стандартів при страхуванні сільгосппродукції та використання якісного перестрахування, покликаного забезпечити гарантовану виплату відшкодування у разі настання страхових випадків і, тим самим, посилити довіру сільгоспвиробників до агрострахування, застосування Кодексу етики. «Компанія, яка не дотримується Кодексу етики, мусить вийти з цього спільного клубу», – наголосив Гарі Роше.
Учасники Установчих зборів погодилися з пропозицією Гарі Роше щодо доцільності чіткого визначення того, за якими принципами у подальшому функціонуватиме Агрострахове бюро, в якому напрямку воно розгортатиме свою роботу. «Це полегшить нашу діяльність, спрямовану на лобіювання спільних інтересів та одержання державної підтримки».
Учасники Установчих зборів ухвалили узгоджену редакцію статуту Агрострахового бюро та обрали його директора. Ним став Роман Колібаба – людина, відома не лише страховикам, а й сільгоспвиробникам, для яких він у складі Проекту IFC протягом останніх двох років провів кілька десятків семінарів з агрострахування по всій Україні.

Максим Назаренко, Національний прес-клуб «Українська перспектива».