Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Активне довголіття


09.09.2020

Здоровий спосіб життя 
є запорукою гарного самопочуття навіть у зрілі роки. 
Центр громадського здоров’я України розповідає про те, як зберегти здоров’я і подовжити молодість.
 
Фізична активність
Усі знають вислів «Рух – це життя», але далеко не кожен застосовує його на практиці. За даними ВООЗ, для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень. Однак, якщо у вас сидячий спосіб життя, варто рухатися не менше години на день. Для початку намагайтеся щодня гуляти на свіжому повітрі, робити зарядку, менше використовувати ліфт, а підніматися сходами.
 
Режим дня
Здоровий сон подовжує молодість, тому що в нічні години працює гормон, що нейтралізує окислювальні процеси в організмі. Лягайте спати до 22-ої години, оптимальна тривалість нічного відпочинку становить 7-8 годин.
 
Збалансоване харчування
Білки, жири і вуглеводи мають бути присутні в щоденному раціоні. Обов’язково включати до кожного прийому їжі овочі. Фруктам і ягодам слід віддавати перевагу в першій половині дня.
Вважається, що найбільшу користь приносять рослинні продукти, вирощені в тому регіоні, де ви живете. Тому їжте сезонні овочі, робіть заготовки на зиму в морозильній камері. А ось від маринованих та консервованих продуктів краще відмовитися через великий вміст солі.
 
Розвантажувальний день
На користь голодування наводять факт зниження рівня цукру в крові завдяки відмові від їжі і, як наслідок, зменшення ризику захворіти на цукровий діабет. Обмеження в раціоні знижують рівень вісцерального жиру, усувають запальні процеси в шлунково-кишковому тракті, перешкоджають розвитку онкозахворювань.
Найлегший спосіб влаштувати розвантажувальний день – використання так званої інтервальної дієти, системи 16/8. Протягом 8 годин ви можете вживати їжу, а решту доби голодуєте.
Оптимально, щоби період голодування частково припадав на час сну. Наприклад, о 08:00 – сніданок, о 12:00 – обід, о 16:00 – вечеря. Наступний прийом їжі буде через 16 годин – о 8 ранку.
Деякі дослідження пов’язують активне довголіття з помірним режимом харчування: 3-4 рази на день із вечерею за 4 години до сну.
 
Без шкідливої їжі
Надмірна кількість цукру в харчуванні призводить не тільки до виникнення зайвої ваги, але сприяє розвитку серйозних захворювань. Для збереження здоров’я виключіть з меню продукти, які містять доданий цукор (солодкі напої, випічка та інші кондитерські вироби). Природні джерела цукру (фрукти, мед) слід уживати контрольовано. Також варто обмежити вживання ковбас, сосисок, фаст-фуду.