Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Анемія


25.06.2020

«Бідна кров» – так перекладається з грецької назва хвороби анемія. Виявляється захворювання або в недостатній кількості червоних кров’яних тілець, або в пониженому вмісті у них гемоглобіну. Часто рівень цього сполучення падає через нестачу заліза, що надходить з їжею, або через те, що організм його не засвоює.
Найчастіше залізодефіцитна анемія розвивається у грудних дітей, підлітків і жінок дітородного віку. Особливо несприятливий розвиток цього захворювання у вагітних жінок, оскільки призводить до порушень розвитку плоду. У дітей раннього віку порушується психомоторний стан. Це обумовлено тим, що в період росту потреба організму в залізі дуже висока.
При залізодефіцитній анемії зазвичай спостерігаються такі порушення: сухість шкіри, ламкість нігтів, випадання волосся, а також слабкість, занепад сил, розсіяна увага, зниження працездатності. Це пов’язано з тим, що погіршуються функції тканинних дихальних ферментів, що містять залізо, порушується утворення гемоглобіну. Якщо у вас присутні перераховані симптоми, то необхідно здати аналіз крові.
Чинників, що призводять до розвитку анемії, багато, але основний – недостатнє отримання заліза з їжею. Бажано додавати в їжу продукти, які містять необхідні для кровотворення солі заліза, – хрін, петрушку, родзинки, чорнослив, айву, хурму, абрикоси, кизил, яблука, шпинат, диню. Важливу роль в регуляції кровотворення відіграють мідь і кобальт. Перший міститься у морській капусті, ячмені, білих грибах, ожині, айві, другий – у редисці та моркві. Позитивно впливають на кровотворення виноград, інжир, морква, буряк, смородина, шовковиця, шипшина, обліпиха, редька. Велику роль при лікуванні анемії відіграє фолієва кислота, що знаходиться у шпинаті, суниці, динях, кропі.
Найкраще всмоктується залізо, що міститься у м’ясних продуктах, у яких також є речовини, що підвищують всмоктування заліза з інших продуктів.
Дуже ефективне при анемії вживання свіжовіджатих соків. Наприклад, можна змішати по 200 г соку буряка, моркви, редьки і меду. Суміш зберігають в холодильнику і приймають по 1 ст. ложці тричі на день.
Серед лікарських рослин стимулюють кровотворення лепеха болотна, вахта трилиста, дивосил, женьшень, конюшина, лимонник китайський, медунка, кульбаба, півонія, полин гіркий і звичайний, шипшина, кропива, деревій. Кращий результат дає застосування не окремих рослин, а зборів. Рекомендується взяти у рівних частинах листя кропиви, іван-чаю, кульбаби, листя і плоди суниці, траву медунки, суцвіття конюшини: 2 ст. ложки збору заливають З склянками окропу, настоюють у термосі протягом ночі, приймають по півсклянки тричі на день за 15 хвилин до їди.
Потрібно пам’ятати: залізо, що надходить з їжею, засвоюється організмом лише за наявності кислоти в шлунковому соку. Тому людям, які страждають на гастрити із зниженою кислотністю шлункового соку, потрібно вживати кислі морси з журавлини, соки лимона, грейпфрута (по півсклянки 3 рази на день під час їди).
Існує і безліч народних способів лікування анемії. Наприклад, на 1,5 кг меду взяти 2 склянки подрібнених недозрілих волоських горіхів, настояти в теплому місці 20 днів, перемішуючи щодня по кілька разів. Приймати по 1 ст. ложці тричі на день до їди.
На 1 кг меду взяти 200 г порошку листя кропиви і ретельно перемішати. Приймати після їди по 1 ст. ложці тричі на день.
Набити трьохлітрову банку травневим гірким полином, залити горілкою, настоювати 21 день. Приймати протягом трьох тижнів по 3 краплі вранці натщесерце в 1 ложці води, потім 2 тижні перерва і знову відновити прийом.
У всі часи червоне вино використовували при лікуванні людей Із захворюваннями крові. Ось кілька рецептів, що вважаються особливо ефективними при всіх анемічних станах.
Червоне вино (500 мл), цукрову пудру (500 г), гвоздику (2 висушених бутона), корицю (1 ч. ложку) змішати, суміш варити на водяній бані 30 хвилин, процідити, з наступного дня після приготування пити по 1 ст. ложці за годину до підйому з ліжка.
Коріння дивосила (4 ст. ложки) залити пляшкою сухого червоного вина і настояти 2 доби. Приймати по 2 ст. ложки натщесерце тричі на день перед їдою.
Великою популярністю користуються народні рецепти сумішей із соком алое, які вживають при анеміях після  перенесених тяжких хвороб. Взяти його свіжий сік (160 г), мед (250 г), вино «Кагор» (350 г), змішати і приймати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.
Для дітей рекомендується  така суміш: сік алое (100 г), ядра волоського горіха (500 г), мед (300 г), сік 3-4 лимонів змішати і приймати по чайній або десертній ложці тричі на день за півгодини до їди.