Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Армії допомагають усі


20.03.2014

У непростий час військової агресії північного сусіда тисячі добровольців та призваних воїнів запасу йдуть до військкоматів усіх областей України, щоб у разі необхідності збройною рукою стримати бундючну зарозумілість окупанта. Українська армія щодень міцніє, для поповнення лав Національної гвардії та Збройних сил оголошена часткова мобілізація. Уряд виділив додаткові кошти на потреби війсьйковослужбовців, а в обласних центрах в тісній взаємодії з облдержадміністраціями діють Штаби національного захисту. У Дніпропетровську його утворили представники трьох парламентських партій – «Свободи», «Батьківщини» та «Удару» і низки громадських організацій. У штабістів напружені зосереджені обличчя, щохвилини доводиться вирішувати масу різних питань.

ПРО НИХ на прес-конференції у Дніпропетровській ОДА минулої п’ятниці розповів комендант Штабу національного захисту Дніпропетровщини, офіцер запасу Юрій Береза:
- Є три визначальні напрямки допомоги нашим військовим частинам – Дніпропетровщина, Перекоп і Крим. Останній найскладніший, але співпрацюємо з татарами й українцями, місцевими жителями, які передають продукти і все необхідне блокованим кримським військовим. Усі фінансові питання теж акумулюються в Штабі. Голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський подав приклад допомоги українській армії – власним коштом придбав пальне для військ Дніпропетровської й Херсонської областей. Підприємці Дніпропетровщини теж беруть чеки в Штабі на різні суми і проплачують їх. Щойно за кордоном домовилися про поставку десяти тисяч броньованих жилетів четвертого покоління, які не пробиває куля. Коли б наші батьки й діди перед штурмом Берліна в 1945-му знали, що незабаром німці допомагатимуть нам відбитися від росіян, вони б, мабуть, не повірили… Аж тепер і в нас усі починають розуміти, де насправді береться фашизм на планеті Земля.
Вперше про те, що російський фашизм існує, розповів світові російський філософ і богослов Микола Бердяєв ще в позаминулому сторіччі. І згодом переконливо додав «російський фашизм уже наступив». У Радянському Союзі, який теж вів десятки воєн на чужій території і звався світовою «імперією зла», цей вислів відомого вченого воліли не згадувати. Тепер Російська Федерація відкрито, на очах усього світу бряжчить зброєю на мирній українській землі, і кожна свідома людина у світі інакше як «фашизм» все це не називає…
На конференції Юрій Береза вручав організаціям та громадянам України великий файний подарунок львів’ян – українські національні прапори, які надіслала Дніпропетровщині голова Львівської ОДА Ірина Сех. Наші читачі зертаються до влади з різними дієвими пропозиціями щодо протидії російській агресії. Щойно копію звернення до Верховної Ради України надіслав редакції «Сільських новин» Віктор Кобзар зі Світлогірського Криничанського району:
«Через фашистські дії Росії необхідно прохати ООН ввести миротворчі війська до Криму, і вимагати від США, Великобританії, гарантів нашої безпеки за Будапештським меморандумом 1994-го року, військової допомоги. А від світової спільноти – жорсткої економічної блокади Росії. Вже зрозуміло людям навіть з найглухішого хутора, що Україні треба негайно вступати і в Євросоюз, і в НАТО. І оголосити в ЗМІ бойкот російських товарів, преси, телеканалів, щоб не фінансувати нашими коштами ворожу армію. Лише так ми відстоїмо свою землю. Слава Україні!».
Майже такі ж пропозиції парламенту і уряду України надіслали офіцери запасу Віталій Пренко, Микола Суровцев, Юрій Павлушинський та інші жителі Царичанки:
«Вимагаємо від української влади вжити усі необхідні заходи для захисту власних громадян згідно з Основним Законом України, щоб не допустити розвалу нашої держави. Терміново потрібна резолюція Генеральної Асамблеї ООН про введення миротворчого контингенту до Криму!».
Вочевидь, без цього заходу важко тепер відновити конституційний лад у Криму. Лунають слушні думки і щодо припинення збиткових економічних послуг, які досі надає Україна Росії у вигляді території під базу Чорноморського флоту, прокачку газу і нафти в західному напрямку, надання повітряного простору, нових технологій військових озброєнь тощо. У Дніпропетровській області, як і в інших краях, вже розпочалася акція «Не купуй російське!», тобто усі товари, що починаються штрихкодом 46. А ще кожен українець може допомогти армії дзвінком з мобільного телефону чи SMS на номер 565, переславши таким чином 5 гривень. У Покровському та Новомосковському районах Дніпропетровщини, в Запорізькій, Херсонській та інших областях українським солдатам селяни з навколишніх сіл допомагають продуктами харчування тощо. В нелегкий час випробувань рідній армії допомагають всі, хто чим може.

Григорій УКРАЇНЕЦЬ

Коломойський забезпечує армію пальним на південному Сході України

До губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського звернулися начальники оперативного командування «Південь», що здійснює управління військовими частинами в 11 областях, на Сході і Півдні України.
Про це розповів головний редактор видання «Цензор» Юрій Бутусов.
«Військові частини отримали наказ слідувати на маневри, але у кількох частин паливо для виконання наказу відсутнє. Губернатор зібрав нараду, яке тривала близько 3 годин. Результат - всі частини швидкого реагування будуть забезпечені пальним. Будуть заправлені сотні бойових машин. Всі бойові вертольоти. Кожна військова частина отримала маршрут висування до найближчих бензозаправок, заправники приїдуть на аеродроми, - повідомив журналіст.
Також він зазначив, що складений маршрут руху військових колон, графік безперебійних поставок і постачання.
«І необхідне уточнення: військова махина запущена на особисті кошти губернатора Дніпропетровської області, виконання рішення Коломойський контролює особисто», - резюмував Бутусов. 
Стало відомо, що міноборони на 187,73 мільйона заправиться в «Укртатнафті», яка належить структурам Ігоря Коломойського. Про це повідомляється у «Віснику держзакупівель».