Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

артопля: яке насіння, таке й коріння!


23.03.2016

ВІТЧИЗНЯНИМИ селекціонерами створені високопродуктивні, з комплексом цінних ознак сорти картоплі різних груп стиглості та господарського призначення: столового, технічного, універсального і для переробки на картоплепродукти.

Високими смаковими якостями відзначають зокрема сорти Світанок київський, Левада, Фантазія, Поліське джерело, Кобза, Звіздаль, Червона рута, Поліська ювілейна. Сорти Світанок київський, Кобза, Явір, Обрій, Фантазія, Червона рута, Лілея, Поліська рожева, Левада містять велику кількість крохмалю і сухих речовин.

Чималих збитків картоплярам завдають такі страшні картопляні хвороби, як нематода і фітофтороз. Використання нематодостійких сортів (ранні та середньоранні Повінь, Водограй, Доброчин, Забава, Обрій, Поран, Дніпрянка, Фантазія, Загадка, Мелодія; середньостиглі та середньопізні: Слов'янка, Лілея, Тетерів, Звіздаль) дає змогу одержувати вагомі врожаї бульб. До того ж ці сорти на заражених ділянках не лише дають високий урожай, а й сприяють очищенню грунту від збудника хвороби завдяки тому, що їх коренева система пригнічує розвиток шкідника.

Підвищену стійкість до фітофторозу мають сорти: Луговська, Водограй, Дорогинь, Ольвія, Явір, Поліське джерело, Поліська ювілейна.

Важливий резерв одержання стабільно високих урожаїв картоплі - це сорт. Досягають цього шляхом регулярного сортооновлення та сортозаміни, використовуючи високопродуктивний насіннєвий матеріал - еліту та її першу-третю репродукції.

За інтенсивністю втрати продуктивності сорту в процесі його використання (виродження) в Україні виділено чотири фітосанітарні зони: найменшого (Карпати - гірські райони Закарпатської та Чернівецької областей); незначного (Волинська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька, а також північно-західні райони Чернігівської, Житомирської, Київської, Сумської, Хмельницької області); помірного (Тернопільська, Полтавська, Черкаська, Вінницька, північні райони Хмельницької області) і сильного виродження (Луганська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, південні райони Кіровоградської і Харківської областей, Миколаївська, Одеська, Херсонська області та Автономна Республіка Крим). Орієнтовні терміни сортооновлення у разі використання еліти як висхідного матеріалу: для зони найменшого виродження - через 6-7 років; незначного - 5-6 років, помірного - 3-5 років, сильного - 1-2 роки.

Високий врожай у перший рік дають сорти, завезені з іншої кліматичної зони, але з роками врожайність падає. Цей екологічний ефект можна спостерігати не лише на іноземних, а й на вітчизняних сортах. Незважаючи на зацікавленість сортами іноземної селекції, перевагу все ж таки слід віддавати вітчизняним сортам, які більш пристосовані до наших природних умов. Крім того, смакові якості наших сортів задовольняють потреби вітчизняних споживачів більше, ніж іноземні. Вони мають високу поживність, хороші смакові якості.