Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Баклажани під ковпаком


17.05.2012

На основі багаторічних спостережень я дійшов висновку, що найсмачнішою рослиною для колорадського жука є баклажан, а точніше, його листя, особливо молоде. Як захистити розсаду баклажанів від напасті? Буквально через годину-дві після висаджування розсади на листочках уже сидять жуки. Але ж рослинки кволі, приживається розсада повільно, потрібно ще тижнів три-чотири, щоб вона добре укорінилася. Якщо в цей період зі шкідником не розправитися, то врожаю не чекай. У кращому випадку лише третина рослин виживе. Як бути? Можна, звичайно, вдатися до хімічних засобів захисту, але в мене до них негативне ставлення, користуюся хімією тільки в крайніх випадках. Та й стовідсоткової гарантії вона не дає.
От і вирішив розсаду баклажанів відгородити від нападу жуків тижнів на три-чотири, причому зі стовідсотковою гарантією. Спершу спробував накривати розсаду скляними банками, але відсутність циркуляції повітря і парниковий ефект для неї згубні. Тоді вирішив виготовити ковпаки з капронової сітки, що використовують для захисту від мух.
Промисловість випускає кілька видів такої сітки. Виготовив 50 ковпаків. Навесні, у середині травня, висадив розсаду баклажанів у грунт, накрив цими захисними засобами, залишивши кілька контрольних рослин без ковпаків. Результат перевершив усі сподівання. Жодна рослина під капроновою сіткою не піддалася нападу жуків. Цікаво, що баклажани під ковпаками порівняно з контрольними виявилися сильнішими, а стовбур і листя більшими. На контрольних рослинах кладки яєць і самих паразитів я збираю вручну. Очевидно, ковпак, окрім перешкоди, створює ще і сприятливі умови для розвитку рослин. Можливо, під ковпаком створюється корисний мікроклімат, що сприяє росту і розвитку рослин. Укоріненим рослинам вже не такі страшні напади жука, і достатньо за весь період вегетації, що залишився, двічі на тиждень оглянути рослини і вручну зібрати жуків і личинок. Як виготовити ковпаки? Заготовку розміром 180х330 мм (вирізую з капронової сітки) обгортаю щільно навколо оправи, виготовленої з труби з зовнішнім діаметром 100 мм, довжиною 200-250 мм. Потім зверху капрон обв’язую кількома витками резинки з таким розрахунком, щоб її при незначному зусиллі можна було пересувати вздовж оправи. Після цього зсуваю заготовку на 1-2 см за межі оправи і прошиваю сітку капроновими нитками.
Поступово пересуваючи сітку вздовж оправи, повністю прошиваю стик. Зсунувши назад на оправу вже готовий циліндр, прикладаю вирізане за допомогою висічки денце діаметром 100 мм, прошиваю по периметру капроновими нитками. Ковпак готовий. Висаджені рослини накриваю ковпаками, основу їх присипаю валиками з грунту. Полив і підживлення рослин проводжу, не знімаючи ковпаків. Ковпаки використовую багаторазово.

Борис ЛАСКАВИЙ, городник-аматор.