Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бажана земля


17.02.2011

Чому до цього часу мешканці Горьківської сільради не мають земельних паїв?

У той час, коли основна маса українських селян думає про те, як розпорядитися паєм у разі відміни мораторію на продаж сільськогосподарських земель, жителі Горьківської сільської ради Дніпропетровського району продовжують боротися за так і не роздані їм гектари. За більш ніж десятиріччя цієї боротьби було чимало: і зустрічі з владою, і пікетування облдержадміністрації, і судові засідання, і безліч листів, що направлялися до найвпливовіших інстанцій. Змінювалися керівники (і обласні, й місцеві), звучали обіцянки, складалися, а потім перескладалися списки потенційних власників землі, проводилося жеребкування і здавалося ось-ось люди отримають заповітні сертифікати… Проте й досі поля колишніх радгоспів «Краспопільський» та «Долинський», які свого часу були приєднані до державної науково-дослідної агрофірми «Наукова», залишаються для селян лише «фата морганою».

У СВІЙ ЧАС, у 90-х роках минулого століття, радгосп «Науковий» з невеликого дослідного господарства перетворився на потужну агрофірму «Наукова» шляхом приєднання земель колишніх радгоспів «Жовтнева революція», ім. Орджонікідзе, «Краснопільський», «Долинський». Близько 30 тис. га орних земель, переробні підприємства, передові технології у рослинництві та тваринництві, впроваджені тодішнім керівником Миколою Агафоновим, свідчили, що на Дніпропетровщині створено сучасне агропідприємство замкнутого типу.
Це вже пізніше, на початку 2000-х років, доля розпорядилася таким чином, що потужне агроформування почало здавати позиції. Агафонова змінив Іван Чорний. Через борги люди не отримували заробітну плату, а поля заростали бур’янами. Саме в цей час і розпочався рух за розпаювання земель господарств, приєднаних у 90-х роках до агрофірми.
Ще у 2003-му завдяки наполегливій боротьбі, через судові рішення, акції протесту вдалося отримати земельні паї працівникам колишніх радгоспів «Жовтнева революція» та ім. Орджонікідзе. На той час, як свідчать очевидці, земельні паї були б і в мешканців Горьківської сільради, аби тодішній її голова Олександр Гончаренко нібито за наполяганням тодішнього директора Івана Чорного не забрав позовну заяву щодо розпаювання з господарського суду Дніпропетровської області, чим унеможливив і до сьогодні справедливе розпаювання земель для працівників АФ «Наукова».
…На календарі 2011-ий. На розпайованих землях Миколаївської та Орджонікідзевської сільрад хазяйнує ТОВ «Приват-Агро». А ось жителі Горьківської сільради із заздрістю дивляться в бік своїх колишніх колег. І не вірять ніяким обіцянкам. Тільки коли ж вони стануть власниками земельних паїв?
Ось і цього разу (скільки їх було!) безземельні селяни зібралися на зустріч з керівництвом району та депутатом облради. Зала Шевченківської середньої школи гула від людського обурення. Майже дві сотні людей прибули з навколишніх сіл - Миколаївки, Пашеної Балки, Долинського, Горького, Шевченко, Більшості активістів - уже за вісімдесят.
Щоб визначити позицію районної ради у цьому питанні, до людей звернувся Вадим Кобиляцький. Він, зокрема, зауважив, що процес розпаювання дуже забюрократизований, а відтак необхідно пройти всі етапи, аби не порушувати закон. Вже вдалося знайти певний компроміс з керівництвом ТОВ «Приват-Агро», в Інституті землеустрою вже ведуться роботи з виготовлення технічної документації.
Людмила Резніченко, яка 35 років пропрацювала в агрофірмі, розповіла, що списки потенційних власників землі були готові ще в 2005 році. А де ті списки поділися сьогодні, коли розповідають, що до них внесені прізвища осіб, які не працювали у господарстві на час розпаювання?
Депутат облради Олександр Ніколаєв, що був на зустрічі, обіцяв (хоч і не вперше) разом із районною радою вирішувати ці та інші гострі питання. Зокрема, про передачу об'єтів соціальної сфери, які до цього часу перебувають на балансі господарства, у комунальну власність.
Ми вислухали й позицію працівників агрофірми «Наукова»:
- Списки власників розпайованих земель повинні бути затверджені на загальних зборах, аби ніхто не залишився за «бортом». Однак останню крапку в цій історії має поставити Українська академія аграрних наук, у власності якої і перебувають землі державної агрофірми «Наукова».

Юлія ДУЛАНОВА.
Дніпропетровська область
.