Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бджолине маточне молочко, або «королівське желе»


19.05.2011

Вивчення біології медоносних бджіл на початку ХХ ст. дуже здивувало науковців. Виявилося, що, споживаючи маточне молочко, личинка майбутньої матки дуже швидко росте, тобто її маса протягом 6 днів збільшується у 2700 разів. До того ж бджолина матка (доросла), споживаючи маточне молочко, протягом доби відкладає близько 2000 яєць, сумарна маса яких значно більша за масу тіла матки. Крім того, тривалість життя бджолиної матки становить 5-6 років, а життя робочих бджіл, які не одержують такого корму - тільки 35-40 днів.
З ЦЬОГО й зроблено висновок, що такий надзвичайно інтенсивний обмін речовин і плодючість матки, її швидкий розвиток і більша тривалість життя пов‘язані з властивостями маточного молочка, яким забезпечують бджілки-годувальниці свою «королеву».
Свіже маточне молочко є желеподібною масою білувато-жовтого кольору з кислуватим, злегка гострим смаком. На відкритому повітрі швидко окислюється, жовтіє, у воді розчиняється не повністю. До його складу входить понад 110 різних речовин і зольних елементів. У ньому міститься близько 18% білкових речовин, 10-17 – цукрів, 5-7 – жирів, понад 1% мінеральних солей. Маточне молочко (ММ) багате на вітаміни В1, В2, В6, В12, РР, Н, у ньому виявлено 20 амінокислот, у тому числі 10 незамінних, високоактивні речовини, ферменти, кислоти, ацетилхолін, макро- і мікроелементи, містить фтористі та жирові сполуки.
ММ має бактерицидні, антибіотичні та протирадіаційні властивості, використовується при лікуванні захворювань серцево-судинної системи, травного каналу, при туберкульозі та бруцельозі, бронхіальній астмі, артритах, для стабілізації кров‘яного тиску, проти ожиріння, для стимуляції кровотворення, регулювання функцій центральної і периферичної нервової систем, ендокринних залоз, застосовується після операцій, у косметиці, для загального зміцнення організму тощо. Вживання ММ підвищує імунітет, нормалізує гемодинаміку.
У літніх людей при його вживанні нормалізується кров‘яний тиск та обмін речовин, поліпшується апетит і загальний стан, знижується вміст холестерину в крові, поліпшується пам‘ять і зір. У хворих на імпотенцію прийом ММ сприяє нормалізації статевої функції. Воно знаходить застосування також при лікуванні деяких форм безпліддя. Вживання ММ швидко знімає фізичну та розумову втому.
Препарати з вмістом ММ слід використовувати під язик. ММ добре всмоктується і розноситься течією крові по всьому організму. Всередину його звичайно не вживають, оскільки шлунковий сік інактивує лікувальні властивості ММ. Якщо така потреба виникає, то перед застосуванням за 10-15 хв. необхідно випити півсклянки перевареної води з розбавленою в ній 1 ч. ложкою питної соди.
Надмірне вживання ММ (більше 10-15 г на 1 кг маси тіла) може викликати уповільнення серцевого ритму. Зловживання ним перед операцією може стати причиною недостатнього зсідання крові. Щодо використання ММ, а також інших продуктів бджільництва слід порадитися з лікарем.
З метою профілактики грипу спиртовою емульсією ММ змазують слизову оболонку носа, зрошують нею порожнину рота або ж приймають 20 крапель всередину.
При артриті щоденно протягом 10 днів приймають по 0,5 г ММ.
При цирозі печінки та хронічному гепатиті з лікувальною метою та для профілактики рекомендується вживати вранці та ввечері по 30-40 г меду та 10 мг ММ.
При лікуванні виразки шлунку ММ вживають у суміші з медом у співвідношенні 1:100. Суміш приймають по 2 ч. ложки тричі на день. За 5 хв. до прийому суміші рекомендується випити півсклянки лужної води. У разі підвищеної чутливості хворого до ММ (зокрема втрата сну) суміш протипоказана.
При неврозах, неврастенії, неврозі серця непогані результати одержують у разі вживання по 30-50 г меду з додаванням 10 мг ММ.
При зниженні імунітету тримають у роті 5-15 мг ММ до повного розчинення тричі на день протягом 2-3 тижнів.
При атеросклерозі вживають по 2 ч. ложки суміші ММ з медом (2:100) тричі на день перед їдою (розсмоктують у роті до повного розчинення) протягом 15-25 днів.
При гіпотонії, вегето-судинній дистонії, травмах головного мозку, захворюваннях нирок приймають по 20 мг ММ (під язик) тричі на день протягом 10-20 днів. Через 7-10 днів курс лікування повторюють.
При артриті нижніх кінцівок і бронхіальній астмі вживають по 15-20 мг ММ тричі на день під язик протягом 10-25 днів.
Зараз випускається багато препаратів, які містять ММ – апісерум, апілак, віталон, мелькацин, ліофілізоване маточне молочко, спиртова емульсія ММ, суміш ММ з медом, апілакум, драже з ММ, полевітал, мікрополь, колгель, апідодермін, антирид та ін.
Хоча маточне молочко має широкий спектр використання за кордоном, воно не є ліками від усіх хвороб, але з кожним роком використання його в медицині і в нашій країні набуває все більшого поширення.
Андрій ДРОФА, лікар ветеринарної медицини, пасічник, пенсіонер.