Поточний № 4 (1431)

17.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біль у правому боці…


15.02.2017

Хворобливі відчуття у правому боці, які багато хто часто залишає без уваги, є лише одним із симптомів часом серйозних захворювань. Тому якщо болі відвідують досить часто або різко, варто виділити час і відвідати лікаря.

 

ГОСТРИЙ ХОЛЕЦИСТИТ

У цьому випадку біль супроводжується підвищенням температури тіла, присмаком гіркоти в роті, нудотою, блювотою й затяжною слабістю. Крім того, може супроводжуватися пожовтінням шкіри та білків очей. Хворобливі відчуття локалізуються в правому підребер’ї, спершу мають нападоподібний, а потім постійний характер, підсилюючись при кашлі, чиханні, напрузі та глибоких вдихах.

ЖОВЧНОКАМ’ЯНА ХВОРОБА

При цьому захворюванні біль у правому боці з’являється не завжди, оскільки камені в жовчному міхурі можуть довго «мовчати» і виявляються випадково при профілактичному обстеженні органів черевної порожнини. Але якщо вже вони «заговорять», тобто почнуть рухатися, різко з’являються інтенсивні нападоподібні і різкі болі під правою реберною дугою ріжучого характеру. Хворобливі відчуття часто віддають у поперек, під праву лопатку, у руку й іноді - в область серця. Паралельно з’являється нудота і постійна блювота.

ГОСТРИЙ ПАНКРЕАТИТ

Це найчастіша причина болю в правому боці, що виникає після вживання спиртного, жирних, смажених і пряних страв. Болі в такому випадку локалізуються у верхній частині живота й мають характер, що оперізує, віддаючи в лівий бік і спину.

ГОСТРИЙ АПЕНДИЦИТ

При даному стані біль з’являється у верхній частині живота або біля пупка, і через кілька годин іде в праву здухвинну область (над паховою складкою). Паралельно із цим можуть з’явитися такі симптоми, як діарея, нудота, блювота, втрата апетиту й лихоманка. Точний діагноз визначить лікар за допомогою пальпації живота. У випадку підозри на апендицит необхідно викликати швидку, оскільки можливі важкі ускладнення й летальний результат.

ТРАВМИ

Якщо біль у правому боці з’явилася після удару або падіння, причиною її появи може бути перелом або тріщина ребер. У такому випадку біль посилюється при спробі глибоко вдихнути, повернутися убік, а також при кашлі й чиханні. Також часто на місці травми з’являється набряк або гематома, однак це не обов’язковий симптом, тому орієнтуватися на їхню відсутність не варто, ухвалюючи рішення щодо візиту до травматолога.

ГІНЕКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

У жінок біль у правому боці може свідчити про такі патології, як кіста яєчників, позаматкова вагітність і наявність ІПСШ. У цьому випадку болі стають постійними, посилюючись із кожним днем, а то й годиною. Поряд з ними з’являються виділення з піхви (від кров’янистих до гнійних), лихоманка і сильна слабість. У будь-якому разі необхідно якомога швидше звернутися до гінеколога, оскільки деякі гінекологічні захворювання, що приводять до перерахованих вище симптомів, можуть бути небезпечними.

ЛИШАЙ, ЩО ОПЕРІЗУЄ

Цей вид герпеса також може починатися з болів у правому боці й за відчуттями нагадувати напад гострого панкреатиту. Спочатку біль з’являється в правій частині живота і має різкий і гострий характер. Також може з’явитися нудота й озноб, що вводить в оману не тільки пацієнтів, але й самих лікарів. Але через день-два після появи болю на шкірі з’являються характерні для герпесу висипання, що вже не ставить під сумніви реальну причину болю.