Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар - Червень


31.05.2012

У перших числа червня дощ - далі весь місяць буде без опадів. 
Щедрі роси у червні - на врожай.
Багато оводів - врожай на огірки.
Багато комарів - врожай на ягоди, а мошки - на гриби.
Часті блискавиці у червні – на врожай зернових.
Крапля у червні – не дощ, але корисна.
Дощ не треба просити, він прийде, як будеш косити.
25 червня день починає зменшуватись.

***

1 червня з 17.24 - 3 червня до 15.33. Місяць у Скорпіоні.Сприятливий час для поливу і підживлення овочевих культур і квітів. Можна сіяти для осінньо-зимового споживання салат, шпинат, редиску, кріп, пряні трави, капусту броколі. Збирають лікарські рослини. Насаджують суниці, консервують овочі. Вносять добрива, мульчують, ведуть боротьбу зі шкідниками.


3 червня з 15.33 - 5 червня до 15.33. Місяць у Стрільці. 4 червня, 21.11 - Повний Місяць.
Культивація ґрунту, знищення бур‘янів, мульчування, підгортання, збирання врожаю редиски та зелених культур. Обприскування помідорів, перцю, огірків стимуляторами росту. Підживлення овочів із наземними плодами, плодово-ягідних дерев та кущів, суниці.


5 червня з 15.33 – 7 червня до 17.18. Місяць у Козерогові.
Не рекомендується нічого саджати та пересаджувати, обрізати, пасинкувати, прищеплювати. Сприятливий час для прискорення росту і підживлення помідорів, перцю, баклажанів, огірків, кабаків, патисонів, картоплі, капусти. Підживлення плодових дерев із збільшенням дози азотних добрив, аби плоди добре наливались. Підживлення кущів ягідників перегноєм, компостом.


7 червня з 17.19 - 9 червня до 22.25. Місяць у Водолії.
Не слід щось сіяти, садити і пересаджувати. Ефективне обприскування плодових дерев і кущів від хвороб і шкідників. Боротьба з бур’янами, проріджування сходів. Перекопування, розпушування, мульчування, закладання компостних куп. Висадка у відкритий ґрунт укорінених живців троянд, клематисів, рододендронів. Пересадка бузку та винограду.


9 червня з 22.25 – 12 червня до 18.16. Місяць у Рибах. 11 червня, 0.43 - Остання чверть Місяця.
Сприятливий час для повторних посівів ріпи, редьки, редиски, кропу, шпинату, салату, петрушки, капусти броколі для осіннього споживання. Літній посів багаторічної цибулі. Ділення і пересадка багаторічних квітів, що цвітуть рано навесні, сівба дворічних і багаторічних квітів. Підгортання картоплі.


12 червня з 18.16 – 14 червня до 19.23. Місяць в Овні.
Сприятливий час для сівби і підживлення овочевих культур. Повторна сівба редиски, редьки і ріпи зимових сортів. Літні посіви багаторічної цибулі. Посадка суниці. Полив, розпушування ґрунту, внесення добрив, мульчування, боротьба зі шкідниками. Консервування овочів.


14 червня з 19.23 – 17 червня до 8.25. Місяць у Тельці. 15 червня, 23.14 – Повний Місяць.
Збирання врожаю коренеплодів, насіння, лікарських рослин, сушка овочів. Внесення добрив під овочі та плодові дерева. Боротьба з хворобами і наземними шкідниками. Розпушування і мульчування ґрунту. Підживлення помідорів, перцю, огірків, кабачків, позакореневе підживлення ягідних кущів та суниці. Пересадка багаторічників, які цвіли на початку весни.


17 червня з 8.25 – 19 червня до 20.38. Місяць у Близнюках.
Не рекомендується нічого саджати, пересаджувати, обрізати, прищипувати і пасинкувати. Сприятливий час для укорінення рослин, підживлення помідорів, перцю, баклажанів, огірків, гарбузів, кабачків, патисонів, картоплі, капусти. Підживлення плодових дерев зі збільшенням дози азотних добрив, щоб плоди активно наливались. Боротьба зі шкідниками та хворобами рослин. Збір лікарських рослин.


19 червня з 20.38 – 22 червня до 6.51. Місяць у Ракові. 19 червня, 4.43 - Новий Місяць (Молодик).
Нічого не сіяти, не саджати і не пересаджувати. Обприскування плодових дерев і кущів від хвороб та шкідників. Проріджування сходів, культивація ґрунту. Прищипування, пасинкування, обрізка рослин для уповільнення росту. Підготовка грядок під літні посіви овочів. Мульчування ґрунту під плодовими деревами та ягідними кущами перегноєм, компостом, перепрілою тирсою.


22 червня з 6.51 – 24 червня до 14.45. Місяць у Левові.
Сприятливий час підживлення овочів з надземними плодами, ягідників. Несприятливий час для поливу. В разі необхідності - обприскування проти хвороб і шкідників. При холодній погоді обприскування помідорів, огірків, перцю стимуляторами росту.


24 червня з 14.55 – 26 червня до 20.16 Місяць у Діві.
Посадка і пересадка багаторічних рослин. Збирання врожаю овочів, плодів, ягід для тривалого зберігання, картоплі для швидкого споживання. Догляд за суничною грядкою. Розпушування ґрунту, проріджування рослин, знищення бур‘янів. Ефективною буде боротьба зі шкідниками і хворобами рослин. Формуюча обрізка плодових дерев шляхом прищипування та видалення загущених пагонів.


26 червня з 20.16 – 28 червня до 23.33. Місяць у Терезах. 27 червня - Перша чверть Місяця.
Сівба листкових овочів, редиски, редьки зимових сортів, ріпи зимового споживання. Внесення добрив під усі коренеплоди і картоплю, підживлення цибулі й часнику. Несприятливий час для поливу. Боротьба з ґрунтовими шкідниками, закладання компостних куп.


28 червня з 23.33 – 30 червня. Місяць у Скорпіоні.
Збирання врожаю помідорів, огірків, перцю, кабачків, патисонів для вживання у їжу. Засолка, консервування. Сприятливий час для сівби редьки і ріпи для зимового зберігання, поливу і кореневого підживлення овочів і квітів. Не варто у ці дні проводити пасинкування овочевих культур. Догляд за суничними грядками: прополювання, видалення вусів, не призначених для розмноження. Збирання лікарських рослин, насіння. Боротьба зі шкідниками та хворобами рослин.