Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на грудень 2001


29.12.2011

СІЧЕНЬ
На Новий рік ясно - весь рік буде прекрасний.
Який перший день січня, таким буде і перший день літа.
У Святвечір небо зоряне - буде багатий приплід худоби і рясно ягід.
Сніг на Різдво - на врожайний рік.
Якщо у ніч на Меланку (13 січня) вітер дме зі сходу – на щедрий врожай фруктів.
У середині зими багато бурульок - чекай доброго врожаю.
Січень холодний - липень буде сухий і спекотний.
***

31 грудня з 11.50 - 3 січня до 0.20. Місяць в Овні. 1 січня, 8.19 – перша чверть Місяця.
Сівба листкового салату, шпинату, перцю, щавлю, кропу, іншої зелені, що швидко росте, скоростиглих сортів помідорів на розсаду, капусти білоголової, кольрабі, броколі. Вигонка зелені цибулі, селери, мангольду. Внесення органічних добрив, обприскування від шкідників.
3 січня з 0.20 – 5 січня до 12.48. Місяць у Тельці.
Сівба зеленних, редиски, капусти, помідорів, ремонтантної суниці, квітів з тривалим терміном розвитку. Обрізка рослин для поліпшення росту. Зимове щеплення. Посадка у теплиці живців винограду, смородини, малини, карликових підщеп для отримання саджанців.
5 січня з 12.48 – 7 січня до 23.07. Місяць у Близнюках.
Сівба гороху, квасолі, кропу, петрушки, ранніх сортів білоголової і цвітної капусти. Обрізка для стимуляції росту. Можна сіяти багаторічні квіти, насіння яких потребує стратифікації (посудину з насінням на кілька тижнів ставлять у холодильник або під сніг у саду). Підготовка біопалива, грунтосумішей для розсади.
7 січня з 23.07 – 10 січня до 6.37. Місяць у Ракові. 9 січня, 11.12 – Повний Місяць.
Сівба листкових овочів, огірків, ранніх сортів капусти, помідорів, перцю на розсаду для весняних теплиць. Зимове щеплення у саду.
10 січня з 6.37 – 12 січня до 11.46. Місяць у Левові.
Несприятливий час для посіву і посадки. Не рекомендується проводити будь-які роботи з рослинами. Підготовка грунту і тари для вирощування розсади. Прополювання, розпушування, боротьба зі шкідниками і хворобами овочевих культур у теплицях.
12 січня з 11.46 – 14 січня до 15.30. Місяць у Діві.
Санітарна обрізка дерев і кущів. У теплиці - проріджування сходів, профілактичні обприскування проти шкідників і хвороб. Посадка і пересадка кімнатних рослин, обрізка і видаленнях зайвих пагонів, розпушування грунту, внесення добрив, боротьба з грунтовими шкідниками.
14 січня з 15.30 – 16 січня до 18.36. Місяць у Терезах. 16 січня, 0.23 – остання чверть Місяця.
Сівба на розсаду огірків, кабачків, патисонів, капусти білоголової, квітів і лікарських рослин. Вигонка зелені цибулі, петрушки, селери, мангольду. Сприятливі дні для підживлення кімнатних рослин, особливо тих, що цвітуть взимку (внесення сухих добрив при розпушуванні грунту в горщиках).
16 січня з 18.36 – 18 січня до 21.32. Місяць у Скорпіоні.
Сівба на розсаду помідорів для відкритого грунту, баклажанів, солодкого перцю, брюсельської і цвітної капусти. Посадка цибулевих на вигонку. Розпушування грунту, підготовка земляних сумішей. Полив і рідкі кореневі підживлення вигонкових овочевих культур, ранньої розсади овочів, квітів, кімнатних рослин. Висадка живців винограду, смородини для отримання саджанців.
18 січня з 21.32 – 21 січня до 0.44. Місяць у Стрільці.
Нічого не саджати і не пересаджувати. Вигонка зелені. Обрізка дерев і ягідних кущів. Сприятливий час для боротьби зі шкідниками кімнатних рослин і розсади. Прищипування кімнатних рослин.
21 січня з 0.44 – 23 січня до 4.56. Місяць у Козерогові.
Сівба капусти, ремонтантної суниці, кореневої селери, овочів і квітів з тривалим періодом розвитку. Посадка коренеплодів петрушки, буряків, селери для вигонки зелені. Підживлення коренеплодів і багаторічної цибулі, поставлених на вигонку раніше.
23 січня з 4.56 – 25 січня до 11.14. Місяць у Водолії. 23 січня, 7.25 – Новий Місяць (Молодик).
Підготовка грунтосумішей і контейнерів для розсади, необхідного садового і городнього інвентарю. Проріджування сходів, прищипування тонких пагонів у кімнатних рослин, боротьба зі шкідниками і хворобами.
25 січня з 11.14 – 28 січня до 2.40. Місяць у Рибах.
Сприятливий час для замочування і висівання насіння помідорів, перцю для теплиць, баклажанів, листкової селери, салату, огірків для вирощування на підвіконні. Полив і підживлення розсади. Проведення зимових щеплень. Висадка живців малини, смородини, винограду у горщики або плівкові пенали для отримання саджанців.
28 січня з 2.40 – 30 січня до 8.32. Місяць у Овні.
Посадки на зелень, пророщування насіння зернових з метою отримання вітамінних проростків. Нарізання живців герані. Зимове щеплення. Постановка насіння плодових культур на стратифікацію. Підживлення раніше прищеплених і висаджених у контейнери саджанців плодових культур. Обрізка дерев і кущів.
30 січня з 8.32 – 1 лютого до 21.18. Місяць у Тельці. 31 січня, 10.28 – Перша чверть Місяця.
Сівба моркви, буряків, редиски, цибулі, на розсаду - ранньої білоголової капусти, однорічних квітів. Підживлення рослин. Боротьба з грунтовими шкідниками. Пророщування бульб картоплі, батату і топінамбура.