Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на грудень 2013


27.11.2013

  • ГРУДЕНЬ
    1 грудня – день Платона і Романа. Який цей день, такою буде і зима.
    Якщо сніг випаде до Введення (4 грудня) – то швидко розтане, якщо сніг піде після нього – ляже зима.
    7 грудня (Катеринин день) відлига і туман – морозів не чекай аж до Варвари (17 грудня).
    9 грудня – Юр‘їв день. Аби знати погоду, слухай у колодязі воду. Вода тиха – зима тепла, вода хвилюється – холодна.
    19 грудня – Миколая. Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу весняного (22 травня).
    Яка погода на Євстратія (26 грудня) – такий буде січень. Який Фірс (27 грудня) – такий лютий. Який Павло (28 грудня) – такий березень. Який Агей (29 грудня) – такий квітень. Який Ананій (30 грудня) – такий травень. Який Модест (31 грудня) – такий червень.
    ***

    1 грудня до 16.47 Місяць у Терезах.
    Посадка коренеплодів петрушки і селери. Постановка на вигонку цибулі. Полив і підживлення кімнатних рослин і вигонкової зелені. Висівання насіння багаторічних квітів, що потребує стратифікації, в ємності.
    2–3 грудня Місяць у Скорпіоні. 3 грудня, 2.24 – Новий місяць.
    Не рекомендуються посіви і посадки. Заготівля живців плодових і ягідних культур для зимового і весняного щеплення.
    4 – 5 грудня. Місяць у Стрільці.
    Не рекомендуються посадки і пересадки. Розпушування ґрунту, внесення органічних і мінеральних добрив. Знищення гнізд зимуючих шкідників у саду. Роботи зі снігозатримання на ділянці.
    6 – 7 грудня. Місяць у Козерогові.
    Сівба листкових овочів, цибулі на зелень, насіння помідорів, баклажанів і перцю на розсаду для вирощування в теплиці. Полив, внесення органічних добрив, підживлення кімнатних рослин і вигонкової зелені.
    8 – 9 грудня. Місяць у Водолії. 9 грудня, 17.13 – Перша чверть Місяця.
    Позакореневе підживлення кімнатних рослин (обприскування по листю) або внесення сухих добрив при розпушуванні, боротьба зі шкідниками та хворобами. Роботи зі снігозатримання у саду і на городі.
    10 – 12 грудня. Місяць у Рибах.
    Сівба листкових овочів, редиски, петрушки, цибулі на вигонку, помідорів, баклажанів і перцю – на розсаду для вирощування у теплиці. Полив, підживлення. Ранній посів ремонтантної суниці і квітів з тривалим терміном розвитку. Постановка на стратифікацію насіння плодових і декоративних культур. Зимове щеплення.
    13 – 14 грудня до 16.36. Місяць у Овні.
    Сівба шпинату, крес-салату, редиски, селери, петрушки для вирощування у кімнаті, зимовій теплиці. Боротьба з хворобами і шкідниками рослин. Перевірка стану обв‘язки плодових дерев.
    15 – 17 грудня. Місяць у Тельці. 17 грудня, 11.30 – Повний Місяць.
    Посадка цибулі на зелень, петрушки, салату, капусти пекінської. Внесення органічних добрив на городі. Перевірка стану зберігання овочів і фруктів. Полив і підживлення кімнатних рослин і вигонкової зелені. Заготівля живців для зимового і весняного щеплення.
    18 – 19 грудня. Місяць у Близнюках.
    Не рекомендується проводити будь-які роботи з рослинами. Формуюча обрізка, видалення сухих і зайвих дерев і кущів.
    20 – 21 грудня. Місяць у Ракові.
    Сівба листкових овочів. Пересадка кімнатних рослин. Посадка коренеплодів петрушки і селери. Постановка на вигонку зелені цибулі. Полив і підживлення кімнатних рослин та вигонкової зелені. Обрізка не бажана.
    22 – 24 грудня. Місяць у Левові.
    Нічого не сіяти і не садити. Обрізання рослин для уповільнення росту. Перевірка закладених на зберігання овочів і фруктів. Роботи зі снігозатримання на городі і в саду. Прищипування кімнатних рослин.
    25 – 27 грудня. Місяць у Діві. 25 грудня, 15.50 – Остання чверть Місяця.
    Посадка і пересадка кімнатних рослин, розпушування ґрунту, внесення добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Вигонка зелені цибулі, петрушки, селери, щавлю, салату. Перевірка минулорічного насіння на схожість.
    28 – 29 грудня. Місяць у Терезах.
    Посів літників, цибулевих, квітучих лікарських рослин. Висівання насіння огірків на розсаду. Заготівля живців плодових і ягідних культур. Сівба помідорів ранніх сортів для вирощування розсади в теплиці.
    30 – 31 грудня . Місяць у Скорпіоні. 3 грудня, 2.24 – Новий Місяць (Молодик).
    Нічого не сіяти, не саджати, не пересаджувати. Видалення бур‘янів. Прищипування і пасинкування овочевих культур. Підготовка ґрунту в теплицях для вирощування розсади.