Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на вересень-2012


30.08.2012

ВЕРЕСЕНЬ
Чим тепліший і сухіший вересень, тим пізніше прийде зима.
Грім у вересні - на теплу й довгу осінь, а в жовтні - на малосніжну зиму.
Дощовий вересень - на врожай наступного року.
Кури починають рано линяти - до ранньої і холодної зими.
Дружний відліт птахів у вирій - ознака суворої зими.
Коли журавлі летять низько над землею, то це точна прикмета, що вже недалеко й зима.
Великі й високі мурашині купи восени - на сувору зиму.
Бджоли щільно затягують вічка у вуликах прополісом - на холодну зиму, а залишають льоток майже відкритим - на теплий перезимок.
Миші риють нори входом на південь - зима буде сувора.
У лісі мало грибів, а багато жолудів - чекай суворої зими.
***

1 вересня з 21.49 – 4 вересня до 18.44. Місяць у Скорпіоні.
Сівба огірків, шпинату, ревеню, спаржі, щавлю, цибулі-чорнушки. Збирання врожаю плодових і зеленних для швидкого споживання. Засолювання, консервування, виготовлення вина. Посадка і пересадка ягідних кущів. Полив, розпушування ґрунту, внесення органічних добрив, боротьба з шкідниками.
4 вересня з 18.44 – 7 вересня до 7.11. Місяць у Тельці.
Посадка плодових дерев, зубків і бульбочок озимого часнику. Посів зеленних для зимової вигонки. Заготівля живців. Викопування бульб і цибулин багаторічних квітів, що не зимують у відкритому ґрунті, закладання їх на зберігання. Збирання овочів і фруктів. Засолювання, консервування, заморожування.
7 вересня з 7.11 – 9 вересня до 19.49. Місяць у Близнюках.
Не проводять посадок і пересадок. Збирання овочів, фруктів, ягід для тривалого зберігання, сушка, консервування. Сівба зеленних для зимової вигонки. Формуюча обрізка, видалення сухих і непотрібних рослин. Підготовка посадкових ям для весняної посадки.
9 вересня з 19.49 – 12 вересня до 6.00. Місяць у Ракові. 9 вересня, 8.09 – Остання четверть Місяця.
Посів і посадка всього, що не потребує тривалого зберігання і не росте у висоту. Збирання врожаю для швидкого споживання. Засолювання, консервування, квашення. Полив, внесення добрив. Розкидання під деревами, кущами і на грядках компосту. Перекопування ґрунту, підгортання ягідників і багаторічних квітів. Посадка озимого часнику, тюльпанів, нарцисів, гіацинтів. За сухої погоди вологозарядний полив плодово-ягідних і декоративних культур.
12 вересня з 6.00 – 14 вересня до 12.31. Місяць у Левові.
Не проводять посадок і пересадок. Збирання зернових, коренеплодів, зеленних, фруктів для тривалого зберігання. Перекопування ґрунту під кущами смородини, аґрусу і малини для знищення шкідників. Обрізка ягідних кущів. Підготовка посадкових ям.
14 вересня з 12.31 – 16 вересня до 14.16. Місяць у Діві.
Підзимові посіви моркви, буряків, ріпи. Вигонка цибулевих. Розпушування, підгортання, видалення бур‘янів, заготовка ґрунтових сумішей. Боротьба з ґрунтовими шкідниками.
16 вересня з 14.16 – 18 вересня до 17.47. Місяць у Терезах. 16 вересня, 7.02 – Новий Місяць (Молодик).
Не рекомендується посадка будь-яких рослин. Полив, розпушування вологого ґрунту. Видалення бур‘янів, сухих рослин. Прищипування і пасинкування овочевих культур, вирощуваних у теплиці чи кімнаті.
18 вересня з 17.47 – 20 вересня до 19.34. Місяць у Скорпіоні.
Підзимові посіви цибулі, моркви, буряків, шпинату, щавлю, петрушки, кропу, озимого часнику. Посадка і пересадка кімнатних рослин. Полив, розпушування, внесення органічних добрив.
20 вересня з 19.34 – 22 вересня до 22.21. Місяць у Стрільці.
Збирання зернових, коренеплодів. Посадка саджанців плодових і декоративних дерев, ягідних кущів. Сушка овочів, фруктів, пряних трав, грибів. Видалення зайвих пагонів, хворих і пошкоджених гілок у рослин. Вигонка зеленої цибулі, петрушки, селери.
22 вересня з 22.21 – 25 вересня до 3.23. Місяць у Козерогові. 22 вересня, 14.23 – Перша четверть Місяця.
Сівба редиски, висадка хрону, ревеню. Посадка саджанців і розмноження відводками плодових дерев і кущів. Неглибоке перекопування ґрунту під деревами. Консервування і закладання на зберігання коренеплодів. Збирання насіння і лікарських рослин.
25 вересня з 3.23 – 27 вересня до 8.26. Місяць у Водолії.
Не рекомендуються посіви і посадки. Збирання врожаю зернових, коренеплодів, зеленних. Консервування. Культивація і перекопування ґрунту, видалення бур‘янів.
27 вересня з 8.26 – 30 вересня до 1.08. Місяць у Рибах. 30 вересня, 18.25 – Повний Місяць.
Полив, розпушування, перекопування ґрунту з внесенням органічних добрив. Прибирання рослинних решток, підготовка грядок під підзимові посіви. Заготівля коренеплодів петрушки, селери, кореневищ щавлю, багаторічної цибулі та цибулі ріпки для отримання зелені взимку.
31 вересня з 1.08 – 2 жовтня до 2.29. Місяць в Овні.
Перекопування ґрунту під кущами смородини, аґрусу і малини для знищення шкідників. Обрізка ягідних кущів. Підготовка посадкових ям для весняної посадки. Збирання коренеплодів для тривалого зберігання, фруктів, ягід.