Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на жовтень


01.10.2015

ЖОВТЕНЬ

Чим сухіший і тепліший початок жовтня, тим пізніше настане зима.

Грім у жовтні - на коротку, теплу і малосніжну зиму.

Листя на деревах тримається довго - чекай лютої зими.

А коли з’явилися комарі у жовтні – зима буде теплою.

Восени довго не зникають мухи - осінь буде затяжною, сніг ляже пізно.

Сніг рано ляже – весна швидше слово скаже.

Листя падає на землю «долілиць» - на врожай.

Спориш довго не змінює восени свого кольору - на щедрий врожай зернових.

У який день тижня випаде перший сніг восени, то в цей день навесні треба садити картоплю - і тоді матимете щедрий урожай.

Якщо на Покрову (14 жовтня) вітер дме з півдня – зима буде теплою, із заходу – помірною, з півночі або сходу – холодною.

Якщо цього ж дня зранку дме вітер з півдня, а з обіду – з півночі, початок зими буде теплий, а потім значно похолодає.

Після Трифона і Пелагії (21 жовтня) відчутно холоднішає.

1 жовтня. Місяць у Тельці, 3 фаза. Збирають топінамбур, скорцонеру. Завершують збирання буряків, картоплі. Займаються живцюванням здеревілими живцями.

2 жовтня. Місяць у Близнюках, 3 фаза. Пересаджують кущі аґрусу, чорної і червоної смородини. Садять плодові дерева. Збирають фрукти для тривалого зберігання.

3 жовтня. Місяць у Близнюках, 3 фаза. Збирають фрукти для тривалого зберігання, зрізують і сушать зелень. Нормують кількість плодів на кущах томатів, перцю в неопалюваних теплицях.

4 жовтня. Місяць у Раку, 3 фаза. Прищипують верхівки однолітніх пагонів плодових дерев, ягідних кущів, малини. Прищипують верхівки пагонів томатів в неопалюваних теплицях.

5 жовтня. Місяць у Раку, остання чверть. Займаються санітарною обрізкою саду. Стрижуть живопліт. Підгодовують газонні трави.

6 жовтня. Місяць у Левові, 4 фаза. Висаджують цибулинні квіти, що цвітуть навесні. У холодну осінь готують до викопування жоржини. Висівають насіння плодових дерев. Садять часник.

7 жовтня. Місяць у Леві, 4 фаза. Садять плодові дерева. Ділять і пересаджують багаторічні квіти. Збирають горіхи.

8 жовтня. Місяць у Діві, 4 фаза. Очищають стовбури дерев від моху, лишайників. Обприскують від шкідників дерева, з яких зняті плоди.

9 жовтня. Місяць у Діві, 4 фаза. Перекопують ґрунт, у тому числі ділянки, на яких влітку були висіяні сидерати.

10 жовтня. Місяць у Діві, 4 фаза. Перекопують і удобрюють ґрунт. Прищипують верхівки пагонів рослин в неопалюваних теплицях.

11 жовтня. Місяць у Терезах, 4 фаза. Збирають коренеплоди (буряк, моркву, дайкон, скорцонеру) для тривалого зберігання.

12 жовтня. Місяць у Терезах, 4 фаза. День несприятливий для посадки і пересадки. Оглядають сховища овочів фруктів. Обрізають дерева, чагарники.

13 жовтня. Місяць у Терезах, молодик. Несприятливий день для садово-городніх робіт. Провітрюють сховища овочів. Збирають лікарські рослини - коріння і кореневища.

14 жовтня. Місяць у Скорпіоні, 1 фаза. Завершують збирання коренеплодів. Збирають опале листя і закладають листовий перегній.

15 жовтня. Місяць у Скорпіоні, 1 фаза. Готують матеріали для мульчі - солому, листя, тирсу. Збирають і спалюють листя під деревами, які були уражені шкідниками.

16 жовтня. Місяць у Стрільці, 1 фаза. Після перших заморозків в повітрі обприскують дерева 5% розчином сечовини (від парші).

17 жовтня. Місяць у Стрільці, 1 фаза. Пересаджують дерева і чагарники (після того, як вони скинули листя), багаторічні квіти.

18 жовтня. Місяць у Козерозі, 1 фаза. Наводять лад на ділянці. Просушують і кладуть на зберігання все зібране насіння.

19 жовтня. Місяць у Козерозі, 1 фаза. Готують ґрунт для посіву розсади. Закладають компостні купи.

20 жовтня. Місяць у Козерозі, 1 фаза. Пересаджують і переносять в будинок пряні рослини - розмарин, м’яту, мелісу, петрушку для використання взимку. Садять на вигонку тюльпани.

21 жовтня. Місяць у Водолії, перша чверть. Сіють для вирощування на підвіконні томати, огірки, салат. Ставлять на вигонку коріння петрушки, селери, цибулі на перо.

22 жовтня. Місяць у Водолії, 2 фаза. Сіють насіння холодостійких однорічних у відкритий ґрунт (мак, волошки, календула та ін.) для більш раннього цвітіння.

23 жовтня. Місяць у Рибах, 2 фаза. Проводять вологозарядні поливи. Готують грядки для ранніх посівів наступної весни.

24 жовтня. Місяць у Рибах, 2 фаза. Проводять вологозарядні поливи дерев і чагарників, вносять у ґрунт грядок добрива.

25 жовтня. Місяць в Овні, 2 фаза. Сіють насіння холодостійких однорічних у відкритий ґрунт (мак, волошки, календула) для більш раннього цвітіння.

26 жовтня. Місяць в Овні, 2 фаза. Обрізають під корінь відцвілі багаторічні квіти, приводять у порядок клумби та альпійські гірки.

27 жовтня. Місяць у Тельці, Повний місяць. День несприятливий для садово-городніх робіт.

28 жовтня. Місяць у Тельці, 3 фаза, місячне затемнення (02.48). Очищають штамби і скелетні гілки плодових дерев від відмерлої кори. Проводять побілку.

29 жовтня. Місяць у Близнюках, 3 фаза. Провітрюють сховища овочів і фруктів. У теплиці і парнику проводять дезінфекцію, готують приміщення до зими.

30 жовтня. Місяць у Близнюках, 3 фаза. Проводять побілку всіх фруктових дерев і деяких ягідних чагарників.

31 жовтня. Місяць у Ракові, 3 фаза. Пересаджують дерева і чагарники (після того, як вони скинули листя).