Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на жовтень 2012


27.09.2012

Жовтень
Чим сухіший і тепліший початок жовтня, тим пізніше настане зима.
Грім у жовтні - на коротку, теплу і малосніжну зиму.
Листя на деревах тримається довго - чекай лютої зими.
А коли з’явилися комарі у жовтні - зима буде теплою.
Восени довго не зникають мухи - осінь буде затяжною, сніг ляже пізно.
Сніг рано ляже – весна швидше слово скаже.
Листя падає на землю «долілиць» - на врожай.
Спориш довго не змінює восени свого кольору - на щедрий врожай зернових наступного року.
У який день тижня випаде перший сніг восени, то в цей день навесні треба садити картоплю - і тоді матимете щедрий урожай.
Якщо на Покрову (14 жовтня) вітер дме з півдня - зима буде теплою, із заходу - помірною, з півночі або сходу - холодною.
Якщо цього ж дня зранку дме вітер з півдня, а з обіду - з півночі, початок зими буде теплий, а потім значно похолодає.
***

30 вересня з 1.08 – 2 жовтня до 2.29. Місяць в Овні. 30 вересня, 18.25 – Повний Місяць.
Сівба кропу, петрушки для вирощування в теплиці або кімнаті. Підзимові посіви. Полив, підживлення рослин, боротьба зі шкідниками і хворобами. Підготовчі роботи з укриття троянд на зиму.
2 жовтня з 2.29 – 4 жовтня до 14.49. Місяць у Тельці.
Підзимові посіви. Перекопування і підготовка грядок для ранньовесняних посівів, а також ям для весняної посадки дерев і кущів. Висаджування цибулинних квітів для вигонки. Полив і підживлення кімнатних рослин та вигонкової зелені.
4 жовтня з 14.49 – 7 жовтня до 3.46. Місяць у Близнюках.
Не проводять посадок і пересадок. Розпушування сухого ґрунту, боротьба з наземними шкідниками. Обрізка ягідних кущів. Пересадка кімнатних рослин. Перебирання і закладання на зберігання посадкового матеріалу гладіолусів. Прищипування і пасинкування овочевих культур у теплиці.
7 жовтня з 3.46 – 9 жовтня до 13.07. Місяць у Ракові. 8 жовтня, 23.55 – остання четверть Місяця.
Посів листкових овочів, посадка коренеплодів петрушки і селери, багаторічної цибулі для отримання вигонкової зелені. Полив, підживлення, пересадка кімнатних квітів. Збирання врожаю для швидкого споживання. Засолювання, консервування, квашення. Заготівля живців для щеплення та укорінення з метою отримання саджанців.
9 жовтня з 13.07 – 11 жовтня до 22.25. Місяць у Левові.
Не проводити посів і посадку рослин. Збирають гнізда зимуючих шкідників. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин. Культивація і перекопування грунту. Укривання суниці та багаторічних овочевих і квіткових культур на зиму.
11 жовтня з 22.25 – 14 жовтня до 2.04. Місяць у Діві.
Посадка і пересадка рослин. Підзимові посіви зелені, моркви, буряків, ріпи. Розпушування, підгортання, заготівля ґрунтових сумішей, видалення бур‘янів, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Підготовка ям для весняної посадки дерев і кущів. Укладання на зимове зберігання овочів і фруктів.
14 жовтня з 2.04 – 16 жовтня до 3.10. Місяць у Терезах. 15 жовтня, 7.13 – Новий Місяць (Молодик).
Підзимові посіви. Посадка коренеплодів петрушки, селери, багаторічної цибулі для отримання вигонкової зелені. Внесення сухих добрив при розпушуванні в горшки з кімнатними рослинами та вигонковою зеленню. Полив, розпушування вологого грунту. Укривання зимуючих у грунті багаторічних квітів, ягідних кущів.
16 жовтня з 3.10 – 18 жовтня до 3.28. Місяць у Скорпіоні.
Не рекомендується проводити посадки і пересадки будь-яких культур. Огляд закладених на зиму овочів і фруктів. Видалення бур‘янів, сухих рослин. Підготовка до холодів теплолюбних рослин, що зимують у відкритому грунті.
18 жовтня з 3.28 – 20 жовтня до 4.41. Місяць у Стрільці.
Вигонка зелені овочевих культур у теплиці або кімнаті. Розпушування грунту, внесення органічних і мінеральних добрив, полив. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин, обприскування їх від шкідників і хвороб. Роботи зі снігозатримання на ділянці.
20 жовтня з 4.41 – 22 жовтня до 8.03. Місяць у Козерогові.
Посадка рослин, які повільно ростуть, коренеплодів. Висадка маточників. Сівба насіння помідорів на розсаду. Вигонка зелені з багаторічної цибулі, петрушки, селери. Посадка і пересадка кімнатних рослин, полив і підживлення.
22 жовтня з 8.03 – 24 жовтня до 14.02. Місяць у Водолії. 22 жовтня, 14.28 – перша четверть.
Не рекомендуються посіви і посадки. Збирання врожаю зернових, зелені, плодів і коренеплодів. Консервування. Заготівля грунтових сумішей для розсади. Прибирання газонів і клумб. Видалення гнізд зимуючих шкідників саду.
24 жовтня з 14.02 – 27 жовтня до 8.51. Місяць у Рибах.
Сприятливий час для підзимових посівів моркви, буряків, шпинату. Полив, розпушування вологого грунту, перекопування грядок з внесенням органіки, прибирання рослинних решток. Підготовка живців для зимового і весняного щеплення. Висадка цибулин тюльпанів, гіацинтів, нарцисів для вигонки.
27 жовтня з 8.51 – 29 жовтня до 8.18. Місяць у Овні. 29 вересня, 16.19 – Повний Місяць.
Сівба кропу, петрушки для вирощування в теплиці. Підзимові посіви. Полив, підживлення рослин, боротьба з шкідниками і хворобами. Підготовчі роботи з укриття троянд на зиму.
29 жовтня з 8.18 – 31 жовтня до 20.44. Місяць у Тельці.
Підзимові посіви. Перекопування і підготовка грядок для ранньовесняних посівів, а також ям для весняної посадки дерев і кущів. Висаджування цибулинних квітів для вигонки. Полив і підживлення кімнатних рослин та вигонкової зелені.