Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на жовтень 2013


03.10.2013

Чим сухіший і тепліший початок жовтня, тим пізніше настане зима.
Грім у жовтні - на коротку, теплу і малосніжну зиму.
Листя на деревах тримається довго - чекай лютої зими.
А коли з’явилися комарі у жовтні - зима буде теплою.
Восени довго не зникають мухи - осінь буде затяжною, сніг ляже пізно.
Сніг рано ляже – весна швидше слово скаже.
Листя падає на землю «долілиць» - на врожай.
Спориш довго не змінює восени свого кольору - на щедрий врожай зернових наступного року.
У який день тижня випаде перший сніг восени, то в цей день навесні треба садити картоплю - і тоді матимете щедрий урожай.
Якщо на Покрову (14 жовтня) вітер дме з півдня – зима буде теплою, із заходу – помірною, з півночі або сходу – холодною.
Якщо цього ж дня зранку дме вітер з півдня, а з обіду – з півночі, початок зими буде теплий, а потім значно похолодає.
Після Трифона і Пелагії (21 жовтня) відчутно холоднішає.

Жовтень
1 жовтня - 3 жовтня. Місяць у Левові.
Не проводити посів і посадку рослин. Збирають гнізда зимуючих шкідників. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин. Культивація і перекопування ґрунту. Укривання суниці та багаторічних овочевих і квіткових культур на зиму.
4 жовтня - 6 жовтня. Місяць у Діві. 5 жовтня, 2.36 – Новий Місяць (Молодик).
Посадка і пересадка рослин. Підзимові посіви зелені, моркви, буряків, ріпи. Розпушування, підгортання, заготівля ґрунтових сумішей, видалення бур‘янів, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Підготовка ям для весняної посадки дерев і кущів. Укладання на зимове зберігання овочів і фруктів.
7 жовтня – 8 жовтня. Місяць у Терезах.
Підзимові посіви. Посадка коренеплодів петрушки, селери, багаторічної цибулі для отримання вигонкової зелені. Внесення сухих добрив при розпушуванні в горшки з кімнатними рослинами та вигонковою зеленню. Полив, розпушування вологого ґрунту. Укривання зимуючих у ґрунті багаторічних квітів, ягідних кущів.
9 жовтня. Місяць у Скорпіоні.
Не рекомендується проводити посадки і пересадки будь-яких культур. Огляд закладених на зиму овочів і фруктів. Видалення бур‘янів, сухих рослин. Підготовка до холодів теплолюбних рослин, що зимують у відкритому ґрунті.
10 жовтня – 13 жовтня. Місяць у Стрільці.
Вигонка зелені овочевих культур у теплиці або кімнаті. Розпушування ґрунту, внесення органічних і мінеральних добрив, полив. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин, обприскування їх від шкідників і хвороб.
14 жовтня. Місяць у Козерогові. 14 жовтня, 6.15 – Перша четверть Місяця.
Не рекомендуються посіви і посадки.
15 жовтня. Місяць у Водолії.
Посадка рослин, які повільно ростуть, коренеплодів. Висадка маточників. Сівба насіння помідорів на розсаду. Вигонка зелені з багаторічної цибулі, петрушки, селери. Посадка і пересадка кімнатних рослин, полив і підживлення.
16 жовтня – 18 жовтня. Місяць у Рибах.
Сприятливий час для підзимових посівів моркви, буряків, шпинату. Полив, розпушування вологого ґрунту, перекопування грядок з внесенням органіки, прибирання рослинних решток. Підготовка живців для зимового і весняного щеплення. Висадка цибулин тюльпанів, гіацинтів, нарцисів для вигонки.
19 жовтня – 20 жовтня. Місяць в Овні. 19 жовтня, 1.39 – Повний Місяць.
Сівба кропу, петрушки для вирощування в теплиці або кімнаті. Підзимові посіви. Полив, підживлення рослин, боротьба зі шкідниками і хворобами. Підготовчі роботи з укриття троянд на зиму.
21 жовтня – 23 жовтня. Місяць у Тельці.
Підзимові посіви. Перекопування і підготовка грядок для ранньовесняних посівів, а також ям для весняної посадки дерев і кущів. Висаджування цибулинних квітів для вигонки. Полив і підживлення кімнатних рослин та вигонкової зелені.
24 жовтня – 25 жовтня. Місяць у Близнюках.
Не проводять посадок і пересадок. Розпушування сухого ґрунту, боротьба з наземними шкідниками. Обрізка ягідних кущів. Пересадка кімнатних рослин. Перебирання і закладання на зберігання посадкового матеріалу гладіолусів. Прищипування і пасинкування овочевих культур у теплиці.
26 жовтня з 4.39 – 27 жовтня. Місяць у Ракові. 27 жовтня, 1.42 – остання четверть Місяця.
Посів листкових овочів, посадка коренеплодів петрушки і селери, багаторічної цибулі для отримання вигонкової зелені. Полив, підживлення, пересадка кімнатних квітів. Збирання врожаю для швидкого споживання. Засолювання, консервування, квашення.
28 жовтня - 30 жовтня. Місяць у Левові.
Не проводити посів і посадку рослин. Збирають гнізда зимуючих шкідників. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин. Культивація і перекопування ґрунту. Укривання суниці та багаторічних овочевих і квіткових культур на зиму.
31 жовтня. Місяць у Діві.
Перекопування міжрядь у саду. У пристовбурні кола нових насаджень груші вносимо перед перекопуванням суперфосфат і хлористий калій. Догляд за кімнатними рослинами. Підзимовий посів зеленних. Розбивка клумб, газонів.